Barcelona

Barcelona no descarta rebaixar indefinidament la taxa de terrasses a bars i restaurants

El govern municipal planteja congelar els impostos i les taxes municipals per al 2022

3 min
La terrassa d'un local de l'Eixample de Barcelona

BarcelonaEl govern d'Ada Colau planteja per a l'any vinent congelar els impostos i la majoria de taxes, tal com ja va fer l'any passat per no augmentar la pressió fiscal sobre els ciutadans, colpits per la pandèmia. L'Ajuntament està disposat, per exemple, a mantenir la bonificació del 75% de la taxa que paguen els restauradors per ocupar la via pública amb taules i cadires. La regidora d'Hisenda, Montserrat Ballarín, ha plantejat fins i tot la possibilitat que la reducció tingui "caràcter permanent". Aquesta important bonificació ja s'ha estat aplicant aquest exercici: "És veritat que l'activitat es comença a normalitzar però, davant una patacada tan grossa, si podem ajudar rebaixant una taxa ho fem", ha justificat el tinent d'alcalde Jordi Martí. Els dos membres del govern han explicat que encara cal discutir amb el Gremi de Restauració i amb la resta de grups polítics quina serà la bonificació per al 2022. Si finalment és del 75%, el percentatge que el govern té al cap, l'Ajuntament ja ha calculat que deixarà d'ingressar uns cinc milions d'euros.

Una altra novetat de la proposta d'ordenances fiscals del govern d'Ada Colau és la inclusió de bonificacions per als veïns que reciclin correctament amb el porta a porta. Actualment la rebaixa (que pot arribar fins al 20%) només es pot aplicar a una part dels veïns de Sant Andreu, que és l'única zona de la ciutat on les deixalles es recullen amb el porta a porta amb identificació. A Sarrià també hi ha aquest servei de recollida però les bosses dels ciutadans no estan identificades i, per tant, no es pot saber qui recicla bé i qui no. Durant l'any vinent, la previsió és anar incrementant el nombre de veïns que usin aquest sistema de recollida amb identificació. Per aconseguir la rebaixa del 20% caldrà haver llançat correctament l'orgànica almenys 40 cops l'any.

L'Ajuntament també preveu aplicar una rebaixa del 30% a l'IBI dels immobles industrials que instal·lin sistemes per a l'aprofitament tèrmic o elèctric d'energia solar durant tres anys. En els tràmits burocràtics, en canvi, es començaran a cobrar deu cèntims per cada impressió.

La resta d'impostos i taxes gairebé no variaran. "És important que els ciutadans vegin que des del sector públic estem al seu costat", ha dit Ballarín, per justificar la congelació fiscal. És la manera, creu, de "reforçar la recuperació econòmica i combatre l'emergència social".

Sense taxa Amazon

El que segur que no s'aplicarà l'any vinent és l'anomenada taxa Amazon, que hauria de gravar l'activitat de les empreses que només usen la ciutat per distribuir productes. Ballarín ha explicat que el govern té voluntat d'aplicar-la, però ha reconegut que "és difícil" perquè cal justificar molt bé per quin motiu es faria pagar una taxa a aquestes empreses. Una de les possibilitats que estudia l'Ajuntament és destinar uns aparcaments per a aquest servei i cobrar-los per l'ús. Sigui com sigui, Ballarín ha donat per fet que els afectats recorreran contra la taxa un cop s'apliqui.

El govern de la ciutat haurà de buscar ara el suport d'altres forces polítiques per tirar endavant la proposta d'ordenances fiscals, que, de moment, ja ha rebut algunes crítiques. El soci preferent del govern, ERC, ha criticat que no estigui previst aplicar la taxa Amazon el pròxim exercici, així com rebaixar l'IBI a les famílies monoparentals. Des de Junts per Catalunya han lamentat que "el tràmit per a l'aprovació de les noves ordenances fiscals comença amb un clar incompliment", ja que s'havia acordat que la bonificació a qui usi correctament el porta a porta arribés fins al 50%, enlloc del 20% que proposa el govern. La proposta es debatrà inicialment la setmana vinent i l'aprovació definitiva hauria d'arribar durant el ple de desembre. L'any passat les ordenances es van aprovar gràcies al suport d'ERC i l’abstenció de Barcelona pel Canvi. JxCat, Cs i el PP hi van votar en contra.

stats