Societat 19/10/2020

Colau vol mantenir la rebaixa del 75% de la taxa de les terrasses per al 2021

El govern municipal proposa congelar les ordenances fiscals sense cap altra reducció

P.e.
2 min
Una terrassa sobre la calçada al carrer Amigó de Barcelona

BarcelonaUna de les mesures que Barcelona ha aplicat, amb un decret d'alcaldia, per contrarestar els efectes de la pandèmia ha sigut una rebaixa del 75% de la taxa de les terrasses. Ara aquesta reducció es vol mantenir de manera permanent tot l'any vinent, segons la proposta de les ordenances fiscals per al 2021 que ha fet el govern d'Ada Colau, que necessita el suport d'algun altre grup polític per tirar endavant. També es planteja congelar la resta de les taxes municipals sense incloure cap altra reducció. La regidora de Comerç i Hisenda, Montserrat Ballarín, ha al·legat que amb la congelació de les taxes el consistori deixarà d'ingressar entre 60 i 70 milions d'euros respecte al que pensava cobrar a principis d'aquest any. De fet, es calcula que el 2020 es tancarà amb 183 milions d'euros menys recaptats del que s'havia previst.

El regidor de Pressupostos i Presidència, Jordi Martí, ha defensat que si una activitat no es pot fer per la pandèmia tampoc es cobrarà, però que el criteri general "és no abaixar més impostos, excepte en la restauració". "No descartem que amb el pressupost hi hagi ajuts per compensar-ho", ha afegit Martí, que ha demanat a la Generalitat i a l'Estat que responguin "amb la mateixa contundència" a l'hora de donar suport als sectors més afectats. La rebaixa de la taxa de les terrasses suposarà deixar d'ingressar 13,7 milions d'euros menys l'any que ve, i un altre dels pocs canvis és la incorporació d'una taxa per a les empreses de patinets elèctrics d'ús compartit, cosa que l'Ajuntament ja aplica a les companyies de bicis i motos elèctriques d'ús compartit. També es vol activar una taxa de 2,50 euros per als estacionaments dels busos turístics.

La caiguda de 183 milions d'euros en la recaptació de les ordenances fiscals d'aquest any es deu a un triple motiu: la rebaixa de la taxa de les terrasses, el fet que durant els tres mesos i mig de l'estat d'alarma pel covid-19 no es va cobrar el preu públic de la recollida dels residus comercials i el descens de la resta dels conceptes, com l'àrea blava i verda o l'impost de construccions i obres, entre d'altres. Ballarín ha argumentat que el govern municipal "no podia esperar més" a presentar la proposta de les ordenances fiscals per al 2021 si vol tenir-les aprovades al desembre, juntament amb el pressupost. En aquest sentit, Martí ha admès que encara hi ha "incerteses" malgrat que l'objectiu és començar l'any vinent amb el pressupost de Barcelona aprovat "amb el màxim nivell de despesa i suport, perquè es necessiten amplis consensos".

stats