Societat 23/06/2020

La comarca del Baix Aragó-Casp també torna a fase 2 per un nou brot de covid-19

S'activen brots locals a tot l'Estat i l'Aragó informa d'un quart focus en un entorn agrícola a Saragossa

G.g.g.
4 min
Dos sanitaris conversen davant del poliesportiu Cortes de Aragón de Fraga, Osca, on es troben alguns malalts amb coronavirus que no tenen allotjament o no poden mantenir la distància social.

BarcelonaEl Baix Aragó-Casp és la quarta comarca aragonesa que retrocedeix aquesta setmana a la fase 2 de la desescalada per la identificació d'un nou focus de transmissió de covid-19. Tal com va passar al Baix Cinca, la Llitera i al Cinca Mitjà, el nou brot, que ha posat en alerta les autoritats aragoneses però també catalanes per la proximitat geogràfica i l'estreta relació comercial i laboral, s'ha originat en una explotació hortofructícola. En aquest cas, s'han detectat almenys 11 positius. Segons ha avançat El Mundo, els contagis s'han donat exclusivament entre treballadors d'empreses agràries i els seus contactes més propers a la localitat de Casp, de 15.000 habitants. Aquest mateix dimarts s'han pres mostres a 21 persones per fer-los més proves PCR. Tot i que la causa d'aquests rebrots és "molt difícil de determinar", "bona part" dels contagis estan relacionats amb la recollida de la fruita, segons la comunitat autònoma.

L'Aragó ha notificat al ministeri de Sanitat un total de 47 nous casos de covid-19 les últimes 24 hores, dels quals 44 corresponen a les comarques del Baix Cinca, la Llitera i el Cinca Mitjà. Els altres tres són positius nous registrats a Casp. El Butlletí Oficial d'Aragó ha publicat aquest dimarts una ordre per la qual es decreta que la comarca del Baix Aragó-Casp torni a la fase 2 per contenir el brot detectat. "El nivell d'incidència no és greu pel que fa a l'impacte sobre el sistema sanitari, però sí que hi ha risc de transmissió comunitària", ha afirmat la consellera de Salut, Sira Repollés. Amb tot, ha admès que les últimes setmanes s'està produint un degoteig de casos i que "segurament els propers dies hi haurà més casos".

El retrocés a la fase 2 és una mesura "preventiva", segons el govern aragonès, atesos els casos que s'han anat detectant recentment a les quatre comarques, especialment per la proximitat geogràfica entre elles i per la gran mobilitat de temporers que hi ha per treballar a les diverses explotacions agràries. "Però dels 47 casos detectats les últimes 24 hores, 42 són asimptomàtics. Són casos lleus", ha explicat el director general de Salut Pública, Francisco Javier Falo.

El govern aragonès ha detallat que des del divendres passat, 19 de juny, la regió viu un augment significatiu de casos i s'hi han fet unes 700 proves PCR. "És evident que hi ha transmissió entre aquests territoris", ha subratllat Falo, que es refereix al fet que la comarca del Baix Aragó-Casp limita al nord amb la del Baix Cinca, una de les comarques de la Franja que dilluns ja va haver de retrocedir a la fase 2. De fet, les conselleries de Salut aragonesa i catalana, donada la possibilitat que el rebrot afecti les dues comunitats, ja mantenen contactes per coordinar-se per a eventuals respostes.

Tornar a la fase 2 implica la tornada de les limitacions d'aforament al 50% en l'hostaleria, la prohibició d'utilitzar les barres dels bars i l'ocupació màxima d'un terç de les piscines. Acabat l'estat d'alarma, no hi pot haver restriccions a la mobilitat, però Repollés manté la recomanació que va fer dilluns als veïns perquè limitin els desplaçaments a l'exterior, així com a la resta de la població perquè evitin visitar les quatre zones afectades.

Una desena de focus actius més

Les autoritats sanitàries espanyoles consideren que no es donarà una transmissió generalitzada semblant a la que es va declarar entre els mesos de febrer i maig, però adverteixen de la proliferació de brots locals com els de l'Aragó, que es poden anar reproduint a tot l'Estat. A Catalunya preocupa el focus detectat a la residència de gent gran Castrillón, a la ciutat de Lleida, on s'han detectat 18 contagis. A més, hi ha 42 persones aïllades en un hotel també de Lleida, la majoria temporers i només set dels quals amb la infecció confirmada, i 24 contagis en un alberg de Seròs.

Al País Valencià tots els ulls estan posats en l'empresa Uvesa de Rafelbunyol, a 20 quilòmetres de València i dedicada al processament de productes derivats del pollastre i del conill, ja que almenys sis treballadors han donat positiu per coronavirus. Es tracta dels resultats de la meitat de les 400 proves PCR fetes als empleats de la companyia. El balanç de les 200 que falten s'havia de saber aquest dimarts. A diferència de l'empresa, dels dirigents de Comissions Obreres i de l'alcalde de Rafelbunyol, la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública del govern valencià no ha volgut confirmar els contagis i s'ha negat a valorar el possible brot.

A Màlaga s'estudien un centenar de casos després d'haver detectat un brot amb nou persones positives en un centre d'acollida d'emergència de la Creu Roja, i a Múrcia es vigilen els passatgers d'un vol procedent de Bolívia que ha originat almenys 17 contagis. La conselleria de Salut murciana apunta que són persones que "havien de complir una quarantena però que van fer vida normal a Múrcia i Cartagena". Un escenari semblant a la comarca gallega de Barbanza, on s'han investigat 104 casos després que una persona tornés del Brasil amb la infecció però sense presentar cap símptoma. Als brots actius notificats per les autonomies se n'hi sumen alguns de dispersos en diferents municipis d'Euskadi, Valladolid i Càceres.

stats