Societat 25/04/2018

La comissió de participació ciutadana demana a Colau que tiri endavant la multiconsulta

La votació durant el ple no va ser correcta, segons l'informe dels experts

2 min
L'alcaldessa, Ada Colau, durant el ple d'aquest divendres / FRANCESC MELCION

Durant el ple celebrat el 10 d'abril a l'Ajuntament de Barcelona per decidir si es tirava endavant la multiconsulta es van cometre irregularitats en la votació. Segons el reglament, aprovat anteriorment per majoria, els partits polítics només podien votar a favor dels temes proposats pels ciutadans o bé abstenir-se. Cal recordar que les entitats havien de recollir fins a 15.000 signatures per proposar que una qüestió se sotmetés a votació popular. L'únic cas que preveu el reglament per votar en contra d'una proposta ciutadana és "si no s'adequa a l'ordenament jurídic". Tenint en compte aquest matís, i segons adverteix l'informe de la comissió d'empara del reglament de participació ciutadana de l'Ajuntament de Barcelona al qual ha tingut accés aquest diari, a la votació del dia 10 d'abril "no es poden considerar com a rebutjades les consultes sobre la remunicipalització de l'aigua i sobre el canvi de nom de la plaça Antonio López".

La comissió ha arribat a aquesta conclusió després d'analitzar les votacions d'aquell dia. Ni el grup demòcrata ni la CUP van al·legar que votaven en contra de les dues propostes per la "manca d'adequació de la consulta a l'ordenament jurídic", de manera que aquests vots no s'haurien de tenir en compte. Els experts diuen que Ciutadans, el PP i el PSC sí que ho van fer, encara que "amb poca motivació sobre el tema", ja que ningú va justificar per què no s'adaptava a l'ordenament jurídic.

L'equip de govern d'Ada Colau no va voler valorar ahir l'informe ni va aclarir si farà cas de les conclusions i, per tant, donarà per vàlida la majoria simple i tirarà endavant les consultes proposades per la ciutadania.

L'informe d'aquest òrgan consultiu es va fer a petició de persones que actuaven en representació de l'Associació IDRISSA, Enginyeria Sense Fronteres i la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (Favb). La comissió critica que "l'esforç i els mesos de treball de les persones que van participar en la recollida dels milers de signatures necessàries no pot quedar en el no-res fruit d'una votació irregular". També lamenta que aquest dret a participació "va ser sacrificat per interessos polítics i partidistes".

stats