SUCCESSOS
Societat 27/01/2016

Commoció a Vitòria per l’assassinat de la nena de 17 mesos

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, apunta que segurament s'aplicarà la nova presó permanent revisable a l'agressor

Oskar Bañuelos
2 min
Una veïna de Vitòria deixant un ós de peluix al peu de la casa on vivia la nena que va morir dimarts a la tarda.

VitòriaEn estat de xoc. Així es troba Vitòria des que dilluns a la matinada es va conèixer la notícia que un home havia tirat daltabaix del primer pis del número 14 de la Calle Libertad una nena de 17 mesos. Els investigadors sostenen la hipòtesi que la mare -una jove brasilera de 18 anys-, en despertar, va veure com l’agressor estava realitzant tocaments sexuals a la seva filla. En ser descobert, l’home va donar una brutal pallissa a la dona, va clavar-li un vidre al coll i va tirar el nadó per la finestra, que va acabar morint dimarts.

La notícia va glaçar el cor dels ciutadans de Vitòria, que van passar de la commoció a la indignació i a la ràbia. Poc abans que es conegués la mort de la petita, més de mil persones es van concentrar ahir a la Plaza de la Virgen Blanca per condemnar els fets i denunciar la violència masclista. També les institucions basques van voler mostrar el seu rebuig. Al costat del portal de la Calle Libertad on va caure la nena, ciutadans anònims van dipositar espelmes i peluixos com a homenatge, record i repulsa.

La titular del jutjat de violència de gènere de Vitòria, encarregada del cas, va acudir ahir al matí a la unitat de psiquiatria de l’Hospital de Santiago per prendre declaració a l’agressor, un professor de saxo de 30 anys i natural de Sevilla. La jutge va enviar ahir mateix l’acusat a la presó de Zaballa, i no a un centre psiquiàtric.

La fiscal imputarà al detingut un delicte d’assassinat consumat per la mort de la nena, l’Alicia, i un altre delicte d’assassinat en grau de temptativa per haver intentat matar també la seva mare. El que encara no és clar és si la fiscalia acusarà el detingut d’un altre delicte pels presumptes abusos sexuals. En aquest sentit, el resultat de l’autòpsia que es va practicar al nadó ahir podrà aclarir si hi ha algun rastre d’aquests abusos.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va dir que segurament se li aplicarà la nova presó permanent revisable, el tipus penal que pot reclamar-se en delictes d’extrema gravetat i gran alarma social. I tot el que envolta l’assassinat de l’Alicia ho és.

36.000 nens víctimes de violència a l’Estat

Arran de la menor de 17 mesos morta aquesta setmana a Vitòria, l’ONG Save The Children va denunciar ahir la invisibilitat dels infants davant de la violència, i va recordar que durant l’any 2014 -l’últim del qual es tenen dades- 36.821 infants van ser víctimes de delictes violents o faltes penals a l’Estat espanyol, segons xifres del Ministeri d’Interior. D’aquestes, 3.732 van ser víctimes de crims contra la llibertat sexual, entre els quals es troba l’abús, amb 368 casos més que l’any anterior. A més, 47 infants van ser víctimes d’intents d’homicidis o assassinats, dels quals 23 van morir, 5 més que en 2013. Pel que fa a les víctimes de maltractaments en l’àmbit familiar, la xifra també puja. Un total de 3.349 nens i nenes van rebre algun tipus de maltractament, 287 més que l’any anterior.

stats