Societat 16/02/2016

Un text de Pere Calders i un de John Guare: la prova d'avaluació de català de 4t d'ESO

Més de 67.000 alumnes fan les proves d'avaluació de 4t d'ESO, que inclouen per primer cop exàmens sobre competència cientificotecnològica i de llengua alemanya

Núria Martínez / Elisabet Escriche
2 min
La primera prova que han fet els alumnes de 4t d'ESO ha estat la de català. PERE TORDERA

Barcelona"Un examen molt fàcil". Així han qualificat la prova de català dels exàmens d'avaluacions de 4t d'ESO la majoria d'alumnes de la Salle Comtal. Les proves les fan 67.719 alumnes catalans de 1.060 centres educatius catalans, i per primera vegada inclouen un examen cientificotecnològic i de llengua alemanya, com a tercera opció en llengua estrangera. L'objectiu d'aquests exàmens és mesurar quin és el grau d'assoliment de les competències bàsiques al final de l'etapa d'educació obligatòria.

És possible fer amics sense fer servir les xarxes socials?

L'examen de català constava d'una part de comprensió lectora en la què els alumnes havien d'analitzar un text adaptat de Pere Calders i un segon text del dramaturg nord americà John Guare. Pel que fa a la part escrita, havien de fer una redacció sobre si és possible fer amics sense utilitzar les xarxes socials.

Per a la majoria dels alumnes de la Salle Comtal, la part més senzilla ha sigut la de la redacció. "És un tema molt proper i molt quotidià per a nosaltres", explica una de les alumnes, la Sofia Regadera. La mateixa opinió comparteix el seu company de classe Francesc Múrcia: "M'ha sigut molt fàcil desenvolupar la meva opinió". En canvi, la part de comprensió lectora els ha semblat més complicada. "Algunes preguntes m'han semblat confuses", apunta la Sol Iara, que confessa que ha dubtat en algunes respostes.

On no hi ha hagut unanimitat és sobre quin era el text més fàcil. Per a l'Alba Hurtado era "molt més senzill" el de Pere Calders, perquè era "més proper", mentre que per a la Sofia Regadera ho era el de John Guare. En tot cas, tots coincideixen que esperaven una prova "més complicada". "Ens l'havíem estat preparant, i jo crec que la superaré fàcilment", expressa, amb un somriure tímid, Hurtado.

Una de les professores, la Cristina Jordan, creu que en general la prova tenia un nivell molt assequible per als alumnes. "Els han posat temes molt propers i que dominen, en especial, el de les xarxes socials", apunta.

A banda del de llengua catalana, aquest dimarts els alumnes també fan les proves de castellà i matemàtiques. Demà serà el torn de les proves de competència cientificotecnològica, llengua estrangera (66.785 alumnes faran la prova d’anglès, 329 la de francès i 65 la d’alemany) i aranès (66 alumnes de la Vall d’Aran).

Dels 1.060 centres educatius on es fan les proves, 544 són de titularitat pública i 516, concertats i privats.

Els exàmens es fan per cinquè any consecutiu i estan dissenyats i aplicats pel Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu, en col·laboració amb la Inspecció d’Educació. Els centres podran conèixer els resultats a partir de l’11 d’abril.

stats