Societat 25/03/2015

El comportament de les abelles, un indicador mediambiental

El projecte Abelles Urbanes relaciona el comportament d'aquests insectes amb la salut de l’ecosistema urbà

Ara
2 min

BarcelonaUn projecte anomenat Abelles Urbanes, que lidera el grup Open Systems de la Universitat de Barcelona, relaciona el comportament de les abelles amb la salut de l’ecosistema urbà, ja que són uns insectes molt sensibles a la contaminació urbana.

El Museu de Ciències Naturals del Parc de la Ciutadella té un apiari des del 1945. Un equip d’apicultors es fa càrrec dels ruscos periòdicament. En fan el manteniment, controlen que les abelles tinguin l’espai que necessiten, que tinguin reserves d’aliments, de medicaments i, en definitiva, que tinguin les condicions més favorables per a la producció de mel.

Des de fa un any hi ha un rusc diferent de la resta, ja que està equipat amb tota mena de sensors que controlen els moviments i els comportaments de les abelles. Hi ha un sensor de temperatura, un de pes, un de so i un altre de control d’entrada i sortida d’abelles que envien la informació que recopilen directament al catàleg de dades obertes de l’Ajuntament, al qual pot accedir qualsevol persona.

Aquest sistema per estudiar les abelles ha estat creat i desenvolupat pel grup Open Systems, el qual, a més, forma part de l’Oficina de Ciència Ciutadana del Barcelona Lab, un projecte impulsat per l’Institut de Cultura de Barcelona.

I és que s’ha detectat que cada cop hi ha menys abelles i que estan variant el seu comportament natural perquè, diuen, estan estressades. Segons Josep Perelló, professor de física de la Universitat de Barcelona i membre del projecte Open Systems, “les abelles són tan sensibles a la contaminació que poden servir com a indicadors de la qualitat de vida de les ciutats”.

Per ara, l’estudi amb abelles urbanes és primari, i només s’han pogut observar en aquests insectes canvis d’activitat que depenen de les condicions climatològiques de la ciutat. La idea és aconseguir dades concretes que puguin ajudar a fer que Barcelona sigui una ciutat més sostenible.

stats