Societat 31/12/2017

La Grossa fa rics uns Pastorets del Berguedà

El petit poble de l'Ametlla de Merola canvia la loteria espanyola per la catalana i reparteix 8 milions d'euros del primer premi

Clàudia Dinarès / Maria Garcia
6 min
Els Pastorets d'Ametlla de Merola celebren la Grossa de Cap d'Any

Ametlla de Merola / Campdorà"Jo passo, jo passo". Aquesta és la lletra de la sintonia promocional de la Grossa de Cap d'Any i ha estat el càntic més repetit en el que de ben segur serà un dels dies més recordats pels habitants de l'Ametlla de Merola, un nucli de prop de 200 habitants dins del municipi de Puig-reig, al Berguedà, que aquest migdia ha repartit 8 milions d'euros del primer premi de la Grossa de Cap d'Any, amb el número 56795. L'entitat agraciada han estat els Pastorets de l'Ametlla de Merola i per això la celebració, en què no han faltat les abraçades, s'ha concentrat a les portes del teatre on aquests dies, com cada any, representen aquesta peça teatral tradicional.

Fa setmanes una cinquantena de persones dels Pastorets van decidir en assemblea deixar de jugar a la loteria espanyola, tal com havien fet sempre, i començar a fer-ho a la catalana. Així ho explica el president de l'entitat, Mateu Fité: "Ho vam decidir democràticament com un gest de reivindicació arran dels fets de l'1 d'octubre i l'aplicació del 155".

L'entitat va repartit un miler de participacions amb 10 números diferents de la Grossa, i això vol dir que cadascú jugava 40 cèntims del número premiat i que cada participació té un premi d'uns 8.000 euros. "L'alegria és inexplicable perquè el premi ha beneficiat gran part dels habitants de l'Ametlla, ja que la majoria col·laborem amb els Pastorets", celebrava el president. De fons sonaven les campanes del poble, que s'unien a l'alegria local.

El premi arriba en un bon moment per a l'entitat, que podrà posar fi a la rehabilitació del teatre que va iniciar l'any 2009 però que no va poder acabar mai per falta de pressupost. "Ara podrem posar punt final a un projecte molt lluitat al poble per dignificar uns Pastorets amb més de 150 anys d'història arrelada a l'Ametlla", afegeix.

Eufòria al WhatsApp

Andreu Torres, també membre de l'entitat, explica que "de sobte, el grup de WhatsApp dels Pastorets ha començat a treure fum". Torres va ser l'encarregat de triar els números. Explica, però, que quan van veure la butlleta, cap dels números coincidia amb els que havien sol·licitat. Un fet que d'entrada no li va agradar però que ara li fa pensar que "potser estàvem predestinats a que ens toqués".

Enric Escudé també ha estat un dels afortunats. "Jo tinc quatre butlletes i el meu fill en té 10", exclama. El moment d'assabentar-se'n, diu, ha estat molt confús. "Ha vingut el meu fill cridant que ens havia tocat la Grossa", explica. I, a l'acte, ha corroborat la notícia quan ha sentit el repic de les campanes del campanar. Ha estat en aquest moment quan ha baixat cap a la plaça del teatre per celebrar-ho amb la resta de veïns.

La Grossa de Cap d'Any rega l'Ametlla de Merola

A qui també els ha costat de creure la notícia ha estat a David Martínez i a Mireia Almeyda –vinculats tot dos a l'entitat–, que quan han sabut que els havia tocat la Grossa, tot just feia unes hores que havien tornat de Nova York, on feia dies que eren de vacances. "Sonava el telèfon però estàvem cansats i en un primer moment no l'agafàvem, fins que vista la insistència hem pensat que devia ser alguna cosa important", diu Martínez. Almeyda explica que el primer que ha fet ha estat trucar a Andorra, on viu la seva família, a qui també havia comprat números.

La sort també ha trucat a la porta de Maria Rosa Iglesias i de Marta Escudé, que fa 50 anys que participen en els Pastorets. Abraçades i encara amb els ulls negats de l'emoció, han coincidit en què invertiran el premi: en els seus fills.

Pep Puig, veí de Navàs, era aquest diumenge la creu de la moneda a l'Ametlla de Merola. Explica que feia vuit anys que comprava el número dels Pastorets i que aquest any no ho ha fet. "Coses de la vida", diu. I malgrat el tràngol, Puig també ha volgut compartir el moment amb els veïns.

Campdorà reparteix sort altre cop

El número premiat dels Pastorets de l'Ametlla de Merola el van comprar gairebé íntegrament a Can Barceló, el bar restaurant de carretera de Campdorà que presumeix de ser el punt de venda de la Grossa "més important i amb més solera" de Catalunya. L'any passat ja s'hi van destapar ampolles de cava per un segon premi del sorteig i aquest ho han fet pel primer. "La sort no és per a qui la busca sinó per a qui li toca, i aquesta vegada ens ha tornat a tocar a nosaltres", reconeixia la propietària de la Grossa de Campdorà, Nuri Barceló, que s'ha passat el matí amb els ulls negats atenent mitjans i rebent felicitacions de tot arreu.

El seu fill, Marc Serrat, de 29 anys, va obrir la pàgina talismà el 2014 perquè no tenia feina i, des de llavors, cada any ha repartit alguna piconada de la loteria catalana. L'any passat van ser més de 2 milions i mig gràcies al segon premi i avui més de 8 gràcies al primer.

Premis molt repartits

El capgròs de la Grossa, acompanyat dels 'padrins' d'aquesta edició del sorteig, ha estat l'encarregat de prémer el botó per seleccionar el número guanyador. En total, el sorteig de Cap d'Any, que avui arribava a la cinquena edició, ha repartit més de 21 milions en premis, la xifra més alta des que es fa la Grossa.

El cantant de Love of Lesbian, Santi Balmes, ha tret el segon premi de la Grossa de Cap d'Any. El número guanyador és el 64773, que rep 6.500 euros per euro jugat. Ha tocat a Terrassa, Martorell, l'Ametlla del Vallès, Barcelona i Vic.

L'actor Xisco Segura, que ha posat veu a la cançó de l'anunci de la Grossa, ha sigut l'encarregat de treure el tercer premi del sorteig, que ha recaigut en el número 75182. El tercer premi atorga 3.000 euros per cada euro jugat –15.000 euros per butlleta–. Ha caigut a Lleida i a Menàrguens, a la Noguera.

L'encarregada de seleccionar el quart premi ha sigut l'actriu Sílvia Bel. El número premiat és el 32695, que rep 1.000 euros per euro jugat. El premi ha viatjat fins a Barcelona, Figueres i Vallfogona de Balaguer i s'ha venut, també, per internet.

El cinquè premi ha caigut en el número 68211. La corredora de muntanya Núria Picas ha sigut l'encarregada de prémer el botó per seleccionar el número premiat. El premi està dotat amb 500 euros per euro jugat i s'ha repartit entre Calaf, Barcelona i Falset, al Priorat.

La Grossa de Cap d'Any inclou cinc grans premis, amb els següents imports: el primer premi està premiat amb 20.000 euros per euro jugat, és a dir, 100.000 euros al bitllet de 5 euros; el segon premi atorga 6.500 euros per euro jugat (32.500 euros al bitllet de 5 euros); el tercer, 3.000 euros per euro jugat (15.000 euros al bitllet de 5 euros); el quart, 1.000 euros per euro jugat (5.000 euros al bitllet de 5 euros), i el cinquè, 500 euros per euro jugat (2.500 euros al bitllet de 5 euros premiat).

Premis especials a les centenes, amb 25 euros per bitllet, per als números que tenen les tres primeres xifres coincidents, en el mateix ordre, amb els tres primers dígits de qualsevol dels cinc grans premis.

Premis a les terminacions dels cinc números guanyadors (les quatre, tres i dues últimes xifres coincidents).

Premis als números anterior i posterior de cadascun dels cinc números guanyadors.

Els premis del mateix número guanyador no es poden acumular, és a dir, un bitllet, les últimes quatre xifres del qual es corresponguin amb el número premiat, guanyarà el premi corresponent a l'encert de les quatre xifres, però no el premi corresponent a les tres, dues o última xifra. Ara bé, si un número resulta guanyador de més d'una categoria de premis, perquè les xifres coincideixen en més d'un dels números guanyadors, els premis sí que s'acumularan, amb l'excepció dels encerts de les cinc xifres, que no s'acumularan mai.

On es paguen, els premis?

Els premis es podran cobrar durant els 90 dies després del sorteig, és a dir, fins al 31 de març del 2018, a la seu de Loteria de Catalunya, a la Gran Via 639 de Barcelona. Els números que s'hagin adquirit per internet es cobraran automàticament al compte des d'on es van adquirir els bitllets.

Els premis de fins a 120 euros també es pagaran als punts de venda habituals que actualment venen la resta de productes que comercialitza Loteria de Catalunya i als establiments dels supermercats Bon Preu que tinguin instal·lat el terminal. Per cobrar els premis s'haurà de presentar el bitllet original de la Grossa de Cap d'Any.

stats