Emergències
Societat 02/11/2022

"Us preguem que us confineu a l'interior del local": Tarragona assaja un accident químic

El simulacre ha sigut "un èxit" segons el conseller Elena, que avança que es repetirà l'any que ve

3 min
F2E9E2A4 9607 4A72 B131 608EBF36D195

La CanonjaEls clients del supermercat Consum de la Canonja s'afanyaven a fer les compres per intentar ser fora de l’establiment a les 18.30 hores, l’hora d’inici del simulacre d’accident químic més gran que s’ha fet mai a Catalunya. Alguns, però, no han tingut temps. A l’hora convinguda les alarmes s’han fet sentir i el supermercat ha tancat les portes. “Us preguem que us mantingueu confinats a l’interior del local”, deia l’Antonio, l’encarregat de llegir el document que tenien preparat per a l’ocasió. A dins, la quinzena de clients que han quedat tancats vivien el confinament amb resignació.

Tots sabien que es tractava d’un simulacre, el més gran que s’ha fet fins ara a Catalunya per intentar millorar la reacció ciutadana en cas d’un hipotètic accident químic. En total, hi havia 65.000 tarragonins cridats a confinar-se a partir de les 18.30, quan vint sirenes repartides per diferents municipis han començat a sonar. Tal com estava previst, quinze minuts més tard, les sirenes han tornat a sonar, per indicar que ja no hi havia risc i es podia tornar a sortir a l’exterior. El confinament era voluntari, però des de Protecció Civil eren optimistes i confiaven que els ciutadans col·laborarien, sobretot tenint en compte com ha crescut la preocupació al territori pels dos polígons químics, especialment després de l’accident d’Iqoxe, ara fa dos anys i mig, que va provocar la mort de tres persones i va obligar a confinar la població.

El simulacre d’aquest dimecres forma part del pla especial d’emergència exterior del sector químic, Plaseqta, i era una de les peticions dels tarragonins després d’aquell fatídic accident. I la resposta ha sigut “un èxit”, segons la valoració que ha fet poc després el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, des del Centre d’Emergències 112. Elena ha destacat que “només s’han rebut una cinquantena de trucades” de veïns que no sabien què estava passant. El conseller ha agraït a la població la col·laboració i també la feina durant tots aquests mesos per alcaldes i efectius de Protecció Civil. 

La zona afectada pel simulacre Plaseqta.

El simulacre assajava la reacció ciutadana per la presència d’un núvol tòxic produït per un accident al polígon sud. Les persones afectades eren els que viuen (o estaven en aquell moment) als barris de ponent de la ciutat de Tarragona així com els reusencs que viuen més a prop del polígon. També estaven cridats a confinar-se els veïns del nucli urbà i la Pineda de Vila-seca, els de dues urbanitzacions senceres de Salou i tothom que estigués a la Canonja quan han sonat les sirenes.

La Canonja és, precisament, un dels llocs on s’esperava un seguiment més alt, ja que es tracta del municipi més pròxim al polígon. “Si hi ha una fuga, ens podem confinar, però si això explota, estem tots perduts”, deia l’Àlex, treballador del supermercat. Entre els clients hi havia també Agustín Trujillo, veí del municipi i treballador d’una empresa química del polígon. “Nosaltres manipulem de tot i res de bo. Un sol viatge de clor i estàs llest”, explicava. 

A la valoració final, davant del conseller Elena, l'alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, ha celebrat el simulacre, però ha criticat que “dos anys i escaig després de l’accident d’Iqoxe encara no sabem per què va esclatar el reactor”. 

Durant el simulacre hi havia diferents observadors dels ajuntaments i de Protecció Civil i el seu testimoni servirà per acabar de fer una valoració més ajustada sobre com ha estat aquest primer gran simulacre. A més, els ciutadans que ho vulguin també poden participar en una enquesta per explicar, per exemple, si les sirenes se sentien bé. En principi, segons ha dit el conseller, les alarmes han funcionat perfectament.

Entre els responsables de Protecció Civil també hi havia molta expectativa per saber com funcionaria un nou sistema d'alarma impulsat pel govern de l'Estat que permet enviar missatges al mòbil de les persones que estan connectades a les antenes de telefonia de la zona on s’ha produït l’emergència. Les alarmes dels mòbils han sonat, tot i que amb un lleuger retard. 

El conseller ha dit que "això només és el principi" i ha avançat que l'any vinent es repetirà al polígon nord.

stats