INVESTIGACIÓ
Societat 12/08/2013

Compte enrere per al primer submarí científic català tripulat

L''Ictineu 3' confia en una campanya de micromecenatge per poder-se submergir

Maria Ortega
4 min
TECNOLOGIA PUNTERA El submarí 'Ictineu 3' podrà assolir els 1.200 metres de profunditat i això obre, segons els seus responsables, moltes portes en el camp de l'exploració submarina, ja que podrà accedir a la meitat dels fons del Mediterrani.

BarcelonaDoble compte enrere a Sant Feliu de Llobregat. L'equip que treballa en el projecte del primer submarí científic tripulat català, l' Ictineu 3 , veu com, d'una banda, queden molt poques setmanes perquè l'aparell estigui del tot acabat i en disposició de pensar ja en el seu bateig -es calcula una forquilla d'entre quatre i set setmanes- i, de l'altra, els diners necessaris per garantir que el submarí es posi a l'aigua encara no estan assegurats. El projecte viu ara en una asfixiant incertesa.

De fet, han llançat una campanya de micromecentage a través de la plataforma Verkami amb l'ambiciós repte de recollir fins a 60.000 euros i garantir que, tot i la disminució del préstec que l'Estat els havia anunciat, l' Ictineu 3 es converteixi, abans que acabi l'octubre, en una realitat.

El projecte és, segons els seus pares, un motiu "d'orgull nacional", entre altres coses perquè convertiria Catalunya -el 100% de la matèria grisa utilitzada ha estat d'aquí- en el sisè país amb capacitat per baixar a més profunditat: seria el novè submarí tripulat -pot acollir tres persones- que pot submergir-se fins als 1.200 metres. I obriria noves portes en camps com l'arqueologia submarina i, senzillament, l'exploració, perquè permetria arribar fins al 50% dels fons del Mediterrani: des de recollir mostres del fons marí fins a accelerar, per exemple, la recerca de caixes negres en casos d'accident.

La seva gran novetat tècnica són les bateries d'ió liti-polímer, molt més lleugeres i que permeten tenir quatre cops més d'autonomia que els sistemes convencionals.

Ja s'ha entrat, però, en els últims deu dies per aconseguir el finançament popular que ha de fer possible l' Ictineu 3 , i al marcador encara tenen pendent obtenir quasi 20.000 euros perquè les quantitats que els mecenes han compromès es facin efectives. Una situació delicada per a un projecte de gran volada que té al darrere més de nou anys de feina. "Confiem en la societat, que sempre ens ha donat suport. Si fins ara hem pogut anar tirant endavant, estem segurs que també superarem aquest escull", assegura Pere Forès, director d'Ictineu Submarins, que, juntament amb l'Institut Ictineu Centre Català de Recerca Submarina, impulsa aquest projecte.

Plans B de finançament

El submarí porta el nom d' Ictineu en homenatge a Narcís Monturiol, inventor, a mitjans del segle XIX, dels submarins Ictíneo i Ictíneo 2 -que, curiosament, també va haver de recórrer a amics, socis i admiradors per poder finançar-se-.Forès apunta que en el cas de l' Ictineu 3, vista l'envergadura del projecte, no es va voler córrer cap risc. "No vam creuar la línia de no retorn, aquella en la qual si no acabes el projecte no pots tornar els diners, fins que vam tenir els dos milions i mig d'euros que necessitàvem ben lligats i mig milió més per a extres", apunta.

El problema, assegura, és que del milió d'euros amb què comptaven com a préstec de l'Estat a través del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), al final només se'n va concretar la meitat i aquí van començar les urgències per activar plans B que garantissin la viabilitat del submarí, que també van anar quedant molt per sota de la necessitat econòmica de l' Ictineu 3 . Per això, el 2011 ja van llançar una campanya per buscar mecenes i van aconseguir sumar més de 100.000 euros al projecte. Ara, a la recta final de la construcció, veuen com les dificultats econòmiques tornen a amenaçar la continuïtat d'una iniciativa que, reiteren, tenien econòmicament garantida en el moment d'embarcar-s'hi, ja que fins i tot preveien un marge per a extres. Perquè, com apunta Forès, "un projecte d'R+D+I que no es desvia del seu pressupost inicial és que no és realment un projecte d'R+D+I".

Compten els últims dies amb l'esperança de reunir, finalment, els 60.000 euros que volen recaptar a través d'internet. Confien en els mecenes que assumeixin els paquets més grans d'aportació, que, a hores d'ara, treballen per lligar. El premi gros és per a una empresa del sector de les begudes, que, a canvi d'aportar 20.000 euros al projecte, aconseguiria la publicitat que suposa que la seva beguda sigui la que s'utilitzi per batejar el buc del submarí a la festa de l'avarada, a més d'incentius com col·locar el logotip de l'empresa als laterals de l'embarcació i una immersió gratuïta. De fet, a partir dels deu euros aportats, la recompensa ja inclou una visita per conèixer de prop l' Ictineu 3 , i a partir dels 50 s'obté un número per a la rifa d'una immersió. L'altra persona, empresa o entitat que es busca que aposti econòmicament més fort per al projecte hi sumarà 15.000 euros i, a canvi, a part d'altres recompenses, es convertirà en l'encarregat de trencar l'ampolla el dia del bateig.

Un sector amb recorregut

"Estem rebent molts elogis d'experts d'altres països, hi ha molta expectativa en les nostres innovacions", explica Forès, que veu en aquest petit submarí una peça clau per desenvolupar un sector, el de la tecnologia submarina, amb "un potencial de futur molt gran", que en "deu o quinze anys pot donar feina a 5.000 o 10.000 persones" a casa nostra i generar un volum de negoci de més de 2.500 milions d'euros anuals. "A Catalunya tenim molta capacitat d'innovació, de ment oberta, i podem jugar-hi fort", conclou. El de l' Ictineu 3 és, diu, un projecte nascut amb vocació de servei públic.

stats