Educació
Societat 20/06/2012

La comunitat educativa ''suspèn'' Rigau i li recomana ''vacances indefinides''

Docents, famílies i estudiants registren a Ensenyament un butlletí de notes a la consellera per criticar les retallades en l'educació pública

Acn
3 min

BarcelonaExcel·lent en motricitat per la traça que té amb les tisores, però molt deficient en atenció, comunicació i relació amb els companys. Aquestes són algunes de les notes que el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) ha inclòs en el butlletí d'Irene Rigau, que en un acte de protesta contra les retallades ha registrat al departament d'Ensenyament acompanyat d'una gran carbassa, com a mostra de rebuig als canvis que s'aplicaran a partir del setembre. Sindicats, associacions de pares i moviments de renovació pedagògica han reclamat el manteniment del pressupost en l'educació i han instat Rigau a defensar l'escola pública. Per aconseguir-ho, el MUCE li ha recomanat ''vacances indefinides''.

A dos dies del final de curs, el Marc Unitari de la Comunitat Educativa ha fet l'últim acte de protesta abans de marxar de vacances, i ha organitzat una junta d'avaluació per avaluar la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. La junta ha decidit posar a Rigau un excel·lent en motricitat fina, per l'habilitat que ha demostrat amb les tisores, però, en canvi, li ha posat una qualificació de molt deficient en atenció i comunicació.

El butlletí de notes de Rigau, que el MUCE ha registrat al departament d'Ensenyament al costat d'una gran carbassa, també recollia una falta de respecte a l'escola pública i una fixació en períodes educatius anteriors. Segons la junta d'avaluació, a Rigau no li agrada el color groc i copia àmpliament les mesures de Madrid. Amb aquest recull, el butlletí concloïa que la consellera d'Ensenyament s'ha de relaxar, escoltar i reconsiderar la seva actitud de cara al setembre i per això li recomanava ''vacances indefinides''.

Sindicats, associacions de pares i moviments de renovació pedagògica s'han reunit aquest dimecres per protestar contra les retallades i les mesures que entraran en vigor a partir del curs vinent. Roser Font, d'UGT, ha assegurat que ''suspenen'' la consellera perquè ha apostat per mesures ''en detriment de la qualitat i de l'atenció'' dels alumnes, i ha recalcat el maltractament que ha rebut el personal substitut per no rebre el salari del mes de juliol, veient com canviaven les condicions des de principi de curs, i ha denunciat que l'any vinent no hi haurà ''ni un sol interí'' fent jornades completes i, per tant, ha assenyalat que tindran unes condicions de treball més precàries.

Per la seva banda, Rosa Cañadell, portaveu d'USTEC-STEs, ha assenyalat que no és permissible que ''la màxima responsable de l'educació pública'' no la defensi com cal. Cañadell creu que Rigau enyora ''períodes educatius anteriors'' i per això creu que s'està retornant molts anys enrere. Per aquest motiu, Cañadell li demana reconsiderar la seva actitud per aturar el deteriorament de l'ensenyament públic.

Montse Ros, de CCOO, ha criticat que es repeteixi el 2012 el pressupost del 2006, un fet que ha qualificat de ''retard impressionant'' tenint en compte que a les aules hi ha 200.000 alumnes més que fa sis anys. Per Ros ha quedat demostrat que intentar fer les coses amb pocs diners no funciona, i ha criticat l'augment de les ràtios a les aules, ja que defensa que els 15 MEUR d'estalvi no compensen posar en perill ''la naturalesa del sistema educatiu" i ha assegurat que es transforma ''de comprensiu en segregador i selectiu''.

Per Ros, l'any vinent Rigau ha de potenciar l'escola bressol i no reduir una altra vegada l'assignació als centres, i sobretot ha d'augmentar les places als programes de qualificació professional i fer ''places de veritat'' per cobrir les necessitats dels joves que no tenen feina i no poden tampoc estudiar.

Crítica a les retallades als centres de recursos

Els sindicats han aprofitat l'acte de protesta per denunciar unes noves retallades als centres de recursos que podrien ser al voltant del 10%. Segons Roser Font, d'UGT, es reduiran unes 40 places arreu de Catalunya que afectaran els centres de recursos pedagògics i camps d'aprenentatge. Font ha assegurat que no s'ha rebut comunicació oficial del departament, sinó que tan sols disposen de la informació que se'ls ha facilitat de cada centre, que rep les ordres de cara al curs vinent. En una mateixa línia s'ha posicionat Cañadell, que ho ha qualificat de "molt negatiu", ja que són serveis que es presten als alumnes amb "dificultats" o que tenen algun tipus de disminució o problemes.

stats