Prostitució

Els comuns esmenaran la llei del 'només sí és sí' per no "criminalitzar" les treballadores sexuals

Modifiquen una part de la llei promoguda per la ministra Irene Montero

2 min
Tres alcaldesses contra la prostitució

MadridLa setmana passada la ministra d'Igualtat, Irene Montero, va presentar al Congrés l'anomenada llei del només sí és sí, que garanteix la llibertat sexual, que equipara una agressió sexual i una violació, i que també regula la prostitució amb una mirada abolicionista. El debat sobre aquesta última qüestió s'ha anat fent visible en les últimes setmanes i, per exemple, el PSOE aquest cap de setmana va apostar també per l'abolició de la prostitució. Ara bé, en el si d'Unides Podem el debat també existeix i la posició no és unitària. Els comuns, en aquest sentit, tenen una visió pro drets que aposta per una regulació de la prostitució que garanteixi els drets de les treballadores sexuals.

Per intentar deixar el seu segell a la normativa de Montero, En Comú Podem té previst presentar una esmena a la llei per evitar que s'incorpori el delicte de la tercera locativa, és a dir, que se sancioni "penalment a qui destini un immoble a afavorir l'explotació de la prostitució d'una altra persona". En el text de l'esmena, al qual ha tingut accés l'ARA, els comuns avisen que recuperar aquest delicte (que havia estat despenalitzat el 1995 amb la reforma del Codi Penal) "posa en risc altres persones que exerceixen la prostitució". És a dir, les dones que exerceixen de treballadores sexuals per compte propi i que han de llogar habitacions.

Consideren que la "penalització d'aquest tipus de conductes ha demostrat efectes molt perjudicials com la clandestinització de l'activitat, pitjors condicions de treball i dificultats en l'accés o, fins i tot, la pèrdua de l'habitatge". "Apostem pel dret a tenir drets", ha argumentat la diputada dels comuns Aina Vidal en roda de premsa. En el text, els comuns recorren a la posició de diferents organismes internacionals com l'ONU, que recomana que es derogui qualsevol normativa que "produeix l'efecte de criminalitzar a les dones que exerceixen la prostitució". Creuen que introduir el delicte de tercera locativa suposa una "falta de consideració cap al consentiment, la voluntat i la capacitat d'autodeterminació de les persones que exerceixen la prostitució".

A hores d'ara, el debat en el si d'Unides Podem està obert i els comuns confien que el partit lila acceptarà la seva esmena. La ministra Irene Montero defensa una abolició de la prostitució, però que vagi lligada a altres polítiques com una reforma, per exemple, de la llei d'estrangeria i la reinserció al mercat laboral de les treballadores sexuals. "Volem ampliar aquesta llei en positiu. Per incorporar un feminisme en què hi capiguem totes", ha argumentat Vidal. Unides Podem veu amb bons ulls incorporar aquesta esmena, tot i que el portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, no ha desvetllat si l'acabaran acceptant. En roda de premsa, ha explicat que treballaran per avançar cap als "consensos" que consideren que hi ha al Congrés: "protegir les dones en contextos de prostitució i lluitar contra la indústria proxeneta".

stats