Societat 10/03/2021

Condemnat un guàrdia urbà per una agressió: “Et rebento”

Un àudio delata l’agent, que havia tingut una discussió de trànsit amb la víctima

3 min
Vehicle de la Guàrdia Urbana a la Rambla de Barcelona en una imatge d'arxiu

Barcelona“Soc policia i et rebento”. És una de les frases que un guàrdia urbà de Barcelona va dir a un home mentre li pegava a la sala d’espera de la comissaria de la Rambla. La víctima ho va gravar en àudio amb el mòbil i això ha delatat l’agent. Uns minuts abans, havien tingut una discussió de trànsit a pocs metres de la comissaria. L’Audiència de Barcelona ha condemnat el policia a sis mesos de presó per un delicte contra la integritat moral i l’ha inhabilitat durant dos anys sense treballar en un lloc públic. Però fonts municipals expliquen que l’agent estava de baixa des de l’endemà dels fets i que està jubilat des del 2019.

Segons la sentència, el 30 de juny del 2016 a les 5.20 h el guàrdia urbà circulava amb el seu cotxe per anar a treballar a la comissaria de la Rambla quan es va creuar amb la víctima, que es desplaçava amb bicicleta. Van tenir un enfrontament, en què van acabar amb lesions, que s’investiga en una altra causa judicial. Però, arran d’aquell incident, el policia i l’home es van traslladar a la comissaria. Allà, a la sala d’espera, van passar els fets pels quals l’Audiència ha condemnat l’agent. El tribunal considera que el guàrdia urbà va entrar a la sala on hi havia l’home amb la voluntat de fer-li mal i li va cridar: “Això ho pagaràs. Toca’m una altra vegada i et rebento”.

Mentre li dirigia les paraules, el policia va pegar a la víctima al cap i a l’esquena, recull l’Audiència, que no sap precisar si van ser cops de mà, de puny o d’un altre tipus. Després d’això, l’home tenia lesions però el tribunal valora que no es pot precisar si van ser pels fets a la comissaria o per l’enfrontament que havia passat abans al carrer. Per això ha descartat condemnar també l’agent per un delicte de lesions.

Sense testimonis dels companys

Tot i que l’escena va passar dins una comissaria, els guàrdies urbans que hi estaven treballant van negar al judici haver vist cap incident. En l’àudio que va gravar la víctima també se sent una veu femenina que li demana al policia que deixi de pegar a l’home i se sospita que podria ser d’una dona que esperava a la mateixa sala però que al judici va assegurar que no recordava res. Sense haver extret res dels testimonis dels companys de feina ni de la dona de la sala d’espera, l’àudio que va gravar la víctima ha sigut cabdal pel cas. L’Audiència resol que la veu correspon a la de l’agent i que les seves frases “tenen sentit en el context de l’incident de trànsit”.

La víctima ha estat representada per Irídia. El codirector de l’entitat, l’advocat Andrés García Berrio, ha remarcat que l’àudio, que va rebre la validació de l’àrea d’afers interns de la Guàrdia Urbana, ha sigut “clau”. “Les imatges de les gravacions de la sala d’espera no van aparèixer”, ha lamentat García Berrio, que ha criticat que cap dels agents que van declarar denunciés el seu company “quan ho van veure”. L’advocat ha afegit que el 43% de les causes que porten des d’Irídia per violència institucional afecten persones racialitzades, com és aquest cas, cosa que evidencia “un problema de racisme als cossos policials”.

El tribunal també ha condemnat el guàrdia urbà a pagar una indemnització de 3.000 euros a l’home pels danys. Un import que, si no l’assumeix, haurà de posar l’Ajuntament de Barcelona com a responsable civil subsidiari. La sentència es pot recórrer.

stats