Salut
Societat 01/10/2019

Zurich haurà de pagar 255.000 euros per negligència en el tractament d'un càncer de pròstata

El tribunal considera provat que la companyia va dispensar tard la quimioteràpia al pacient

Ara / Efe
2 min
La seu de Zurich a Barcelona

El jutjat de primera instància número 55 de Barcelona ha condemnat la companyia Zurich Insurance, que assegura la Fundació Puigvert i l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, a indemnitzar la família d'un home amb càncer de pròstata amb 255.000 euros per negligència mèdica. Segons la sentència, que no és ferma i es pot recórrer, l'home no va ser valorat de manera adequada i no va ser tractat d'acord amb la seva situació mèdica.

El pacient va ser intervingut el 2008 a la Fundació Puigvert perquè li extraguessin la pròstata, ja que presentava uns nivells elevats de marcadors tumorals. Segons el tribunal, però, l'operació es va fer sense un estudi preoperatori d'extensió ni un TAC pelvià. Tampoc no se li va fer una dissecció ganglionar ni un tractament de radioteràpia coadjuvant (que s'administra després de la cirurgia o de la quimioteràpia per consolidar el tractament local) i, quan el gener del 2009 es va constatar un augment dels factors tumorals del pacient, se'l va derivar a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona per a la valoració d'un tractament radioterapèutic. Una teràpia que no es va aplicar fins al juny d'aquell any.

El 2012 el pacient va tornar al servei d'oncologia d'aquest hospital per una metàstasi òssia de nova aparició i va iniciar un tractament hormonal que va fallar. Posteriorment va ser quan se li va administrar la quimioteràpia.

A la sentència també s'hi recull l'opinió d'un dels pèrits, que va determinar en el judici com a actuació "no prudent" l'aplicació tardana d'un tractament de radioteràpia coadjuvant a l'extirpació de tota la pròstata, "entenent que en el present supòsit exclusivament havia estat dispensat la meitat del tractament exigible".

La falta de diligència també s'estima "com a causant del resultat de mort, atès que tots els pèrits que van declarar a l'acte de la vista van coincidir en manifestar que la causa determinant era en l'evolució de la malaltia diagnosticada originàriament". L'home va morir sis anys després a causa d'un ictus, i el mateix pèrit va estimar que en cas d'haver-se aplicat el tractament mèdic complet (l'extirpació de la pròstata amb radioteràpia), “no només s'haurien reduït les probabilitats de recaiguda, sinó que la malaltia podria haver estat susceptible de curació".

stats