SOCIETAT
Societat 22/03/2012

Condemnen l'ICS a indemnitzar amb 123.000 euros un pacient incapacitat per un diagnòstic erroni

L'home va anar fins a deu vegades al CAP de Banyoles i li van dir que tenia hemorroides quan en realitat patia inflamació intestinal

Acn
2 min

BarcelonaUn jutjat ha condemnat l'Institut Català de la Salut (ICS) a indemnitzar amb 123.000 euros un pacient que s'ha quedat incapacitat per un diagnòstic erroni.

A finals del 2005, quan l'afectat tenia 40 anys, va anar fins a deu vegades al CAP de Banyoles perquè sagnava quan anava de ventre. La metgessa de capçalera sempre va diagnosticar-li hemorroides i no va ser fins un mes després quan li va fer un volant perquè el visités un especialista. L'home va anar aleshores a l'hospital d'Osca, perquè hi té família, i se'l va haver d'intervenir d'urgència.

Els metges li van haver d'extirpar part del còlon. A més, arran d'això se li va haver de fer un forat a l'abdomen mitjançant cirurgia –conegut com a "ileostomia"– perquè pogués evacuar els excrements. D'ençà d'aleshores, l'home té reconeguda una incapacitat total per treballar com a vidrier, que era la feina que feia abans de patir la inflamació intestinal.

El magistrat que signa la resolució conclou que, des del CAP de Banyoles, "no es va practicar al pacient ni l'exploració clínica ni els exàmens mínims complementaris per valorar la gravetat de l'hemorràgia i diagnosticar-ne l'origen".

El jutjat recull que aquest "conseqüent retard en el diagnòstic de la malaltia –la inflamació només es va detectar a l'hospital d'Osca– va impedir un tractament farmacològic que hauria evitat el quirúrgic".

Part de la responsabilitat, del pacient

Tot i això, la sentència també es fa ressò que l'afectat va tenir part de responsabilitat en aquest retard, perquè el 22 de novembre es va negar que se li fes una exploració. A més, segons recull l'escrit, tampoc ha quedat acreditat que, d'ençà de la primera visita al CAP, l'home informés "clarament" que sagnava quan anava de ventre.

Per això, a l'hora de fixar la indemnització, la sentència rebaixa en un 50% la que sol·licitava l'afectat i condemna l'Institut Català de la Salut a indemnitzar el pacient amb 123.000 euros, més els interessos legals, pel diagnòstic erroni.

La sentència no és ferma i es pot recórrer davant del mateix jutjat en un termini de quinze dies. El Defensor del Pacient ja ha anunciat, mitjançant una nota de premsa, que els seus serveis jurídics presentaran recurs, perquè entenen que "és del tot incorrecte" que es coresponsabilitzi el pacient de la situació.

stats