Societat 26/08/2015

El conseller d'Interior avisa que hi haurà més detinguts pels avalots a Salou

La conselleria calcula en 36 ferits i 175.000 euros de danys el balanç de les protestes arran de la mort de Mor Sylla

Enric Borràs
2 min
JORNADA TENSA A SALOU  01. Durant tot el matí els enfrontaments entre un centenar de senegalesos i la policia van paralitzar la ciutat. 02. Moltes cotxes dels Mossos van acabar malmesos.

Barcelona"Hi haurà nous detinguts", ha promès avui el conseller d'Interior, Jordi Jané, sobre els avalots a Salou després de la mort de Mor Sylla en una intervenció policial quan va caure del balcó d'un tercer pis. El conseller ha fet balanç al Parlament i ha dit que les protestes d'uns centenars de persones, la majoria d'origen senegalès, van deixar 175.000 euros en danys en vehicles i mobiliari urbà i 36 persones ferides. Ha explicat que han dut al jutjat d'instrucció número 4 de Tarragona un dossier "amb fotos i vídeos" per identificar els autors dels avalots.

Dels ferits, ha dit Jané, 27 eren agents dels Mossos, tres eren manifestants i cinc ciutadans que no tenien res a veure amb les protestes. Un d'aquests darrers era el conductor del furgó funerari que duia el cos de Mor Sylla, que va patir una fractura al pòmul quan un home va trencar el parabrises del vehicle amb una pedra.

El mateix dia 11 d'agost, quan va morir Sylla i hi va haver els avalots, ja es va detenir un manifestant però els Mossos van dur els aldarulls al jutjat l'endemà i ha continuat investigant-los. El conseller ha explicat que, a través d'imatges gravades en vídeo i altres proves consideren que hi ha algunes persones que haurien comès fins a cinc delictes: desordres públics, atemptat a l'autoritat, danys, lesions i coaccions.

El conseller ha insistit molt en defensar l'actuació dels Mossos, no només en la polèmica operació on va morir Sylla, sinó també en la gestió dels aldarulls. Ha explicat que els Mossos van preferir no forçar el desallotjament de les vies perquè haurien hagut de fer una intervenció "contundent" i els aldarulls s'haurien pogut escampar per tot Salou, per això van decidir intentar que els manifestants aturessin el tall a les vies a través de la mediació. Tot i que això va funcionar, a les nou de la nit es va acabar el tall a les vies, tenien un dispositiu preparat per intervenir el vespre del dia 11 mateix amb més de 150 agents antiavalots.

Segons Jané Renfe i Adif ja havien previst llogar 17 autocars per si els avalots continuaven el dia 12, cosa que no va passar. També ha reconegut que es va dur els detinguts -el manifestant i els 11 que eren als pisos escorcollats- a Tarragona perquè "a Salou l'ambient estava molt caldejat" i per no permetre-hi un altre possible focus d'avalots. Tal com els va dur a Tarragona, ha explicat, els van tornar a Salou després que declaressin. Ha dit que no és "inusual" que tornin detinguts a la població on els han arrestat si els duen a una altra població.

stats