Societat 30/09/2014

6 consells per evitar la síndrome visual informàtica

Apartar la mirada cada vint minuts, evitar reflexos o forçar el parpelleig voluntari són algunes de les solucions per reduir les molèsties derivades de la sobreexposició a les pantalles

Marc Toro
2 min
Anuncis al mòbil, compres a la tauleta

BarcelonaSegons indica un informe del Col·legi Oficial d'Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC) presentat en roda de premsa aquest dimarts, un 70% de la població de l'Estat pateix la síndrome visual informàtica com a conseqüència de la sobreexposició a les pantalles, ja siguin de televisió, ordinador, mòbil o tauleta, entre d'altres. Els principals símptomes d'aquesta síndrome són fatiga visual, sequedat, picor, visió borrosa, envermelliment, llagrimeig o visió doble.

Per combatre aquesta situació i reduir la síndrome –una tasca difícil davant la gran presència quotidiana i professional de les pantalles–, els representants del Col·legi i el degà de la Facultat d'Òptica i Optometria de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) de Terrassa, Joan Gispets, han donat una sèrie de consells:

1) Regla del 20-20-20: apartar la mirada de la pantalla durant 20 segons cada 20 minuts enfocant a una distància de 20 peus (6 metres).

2) Il·luminació: evitar que hi hagi un gran contrast entre la llum que emet la pantalla i la que hi ha a l'habitació i neutralitzar els reflexos de la pantalla, especialment causats per llums superiors o finestres. Una bona solució és l'ús de filtres antireflectors.

3) Postura: l'ergonomia és clau per aconseguir un bon rendiment visual.

4) Mida de la pantalla: sempre que sigui possible, utilitzar pantalles grans o augmentar el cos de la lletra amb la qual treballem per no haver de forçar la vista. També és important que la pantalla tingui un bon contrast.

5) Posició de pantalla: intentar que la pantalla quedi per sota de l'altura dels ulls o que la part superior del monitor quedi a l'altura dels ulls.

6) Parpelleig: forçar el parpelleig voluntari o mantenir tancats els ulls durant 20 segons de tant en tant per facilitar la secreció lacrimal. També cal evitar ambients molt secs a causa de la calefacció o l'aire condicionat.

Tal com va avançar Gispets, la UPC està desenvolupant un dispositiu automàtic, aplicable a ordinadors i tauletes, per reeducar tant la distància a la qual ens situem de la pantalla com el parpelleig que fem mentre hi estem exposats.

stats