Drets Socials

Control a les residències: els resultats de les inspeccions seran públics

Drets Socials obrirà una pàgina web en què els geriàtrics actualitzaran les llistes d'espera

3 min
Residències de gent gran

BarcelonaLa protecció de dades de les residències de gent gran ja no serà excusa per conèixer oficialment si un centre presenta deficiències. El departament de Drets Socials obrirà en les pròximes setmanes una pàgina web amb els resultats de les inspeccions al miler de geriàtrics que hi ha a Catalunya perquè les famílies amb residents o les que estan buscant una plaça coneguin les condicions que s'hi donen de manera oficial. L'anunci l'ha fet aquest dimecres al Parlament el secretari d'Afers Socials i Famílies, Lluís Torrens, que ha justificat la transparència de les dades com una manera de "millorar" el funcionament tant de cada establiment com del mateix sistema.

La mesura queda lluny del que familiars i alguns experts havien demanat, que era fins i tot copiar el mètode que es fa servir a diversos països europeus, en què les conclusions de les inspeccions es pengen a la porta del geriàtric i serveixen per puntuar la seva qualitat amb un sistema d'estrelles, com es fa amb els hotels.

Els canvis en el control dels geriàtrics, molt qüestionats arran de la crisi del covid, inclouen que a través de la mateixa pàgina es detallarà la llista d'espera de cada centre, una dada que de vegades pot ser un "bon indicador de qualitat", ha assenyalat Torrens. Ha afegit que en molts casos "més llista d'espera respon a una millor qualitat del servei". A manera de catàleg, les residències es podran publicitar i hi podran publicar quins són els serveis que ofereixen amb fotografies de les seves instal·lacions.

Torrens ha donat explicacions sobre la mort per un brot de legionel·la de vuit persones grans de la residència geriàtrica Aragó, a l'Eixample de Barcelona, que la direcció i la gerència del centre van amagar durant mesos als departaments de Salut i Drets Socials, malgrat que les famílies havien denunciat les males condicions, com les inspeccions posteriors van confirmar. El cas, destapat per El Periódico, és investigat per un jutjat penal i ha posat en evidència els errors i la falta de coordinació en la inspecció de geriàtrics.

Descoordinació en les investigacions

Aquest desgavell, la falta de comunicació entre els diferents cossos d'inspecció, va possibilitar que la residència trigués més d'un any a corregir les deficiències que s'havien detectat, com brutícia a totes les instal·lacions, bolquers penjats a les grues per moure els residents, menjar de qualitat molt deficient i restes de vòmits als lavabos. Fins i tot, malgrat que l'administració en va ordenar la destitució, la directora va continuar com a sotsdirectora fins que Drets Socials va ser advertida pels inspectors. Per als grups de l'oposició (tots, tret d'ERC), tant la situació en què van haver de viure els usuaris del centre com l'actuació dels departaments de Drets Socials i Salut són un despropòsit que evidencia la falta de controls.

Torrens ha admès que el seu departament va ser "enganyat" per la direcció i la gerència del centre, que han presentat recurs contra la sanció administrativa imposada. Però al centre Aragó va fallar també la coordinació entre els diferents inspectors que van visitar-la. Per evitar que la informació es perdi, Torrens ha anunciat canvis en les inspeccions, en el sentit que els tres cossos diferents d'inspectors tinguin un circuit establert per comunicar-se incidències en cas que detectin irregularitats i deficiències. L'objectiu és respondre com més de pressa millor per evitar mals majors i no deteriorar la qualitat del servei de les residències que, formalment, són considerades casa dels residents. "Posar-hi més ulls", ha il·lustrat el responsable de la conselleria. Torrens, però, no ha parlat de valorar altres aspectes, com reclamen patronal i sindicats, com ara actualitzar els criteris de valoracions per adaptar-se als nous usuaris, cada cop de més edat i amb un estat físic i cognitiu més deteriorat.

Tres són els cossos d'inspecció a geriàtrics amb capacitat per sancionar: els que depenen directament de Serveis Socials i fan inspeccions anuals "sense avisar", ha dit Torrens per desmentir les veus que afirmen que els controls són pactats amb les direccions, i "extenses". Duren aproximadament sis hores i es valoren aspectes com les activitats que hi ha per als residents, l'alimentació, la neteja i els recursos humans i materials. El segon pilar és el de les agències de salut pública de Catalunya i de Barcelona, que s'encarreguen de vigilar la qualitat i la higiene, i fan controls periòdics d'entre sis mesos i cinc anys, en funció de les deficiències que s'hi han trobat anteriorment. Per últim, els inspectors de salut, que s'activen en cas de denúncia per errors o mancances en la medicació, en l'atenció sanitària o si s'està cobrant per un servei que ja està inclòs en la cartera pública de la Seguretat Social, ha relatat Torrens. A banda, hi ha dos estaments –de l'atenció primària i socials– que no poden multar, però sí comunicar a inspecció les anomalies que detecten perquè s'investiguin.

stats