El govern català demana a l'espanyol que els treballadors aïllats de la conca d'Òdena puguin agafar la baixa

La petició afecta la gent d'Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida i Òdena

El govern català demana al govern espanyol que els treballadors de la zona de la conca d’Òdena que estan confinats puguin acollir-se a la baixa mentre duri l’aïllament. En una proposta firmada pels consellers d’Interior, Miquel Buch, i de Salut, Alba Vergés, se sol·licita que s’adoptin noves instruccions interpretatives del reial decret llei del govern espanyol del 10 de març, en què s'adoptaven mesures d'urgència en l'àmbit econòmic per fer front al Covid-19.

En la proposta catalana se sol·licita que es garanteixi l’accés a la baixa dels treballadors afectats per l’aïllament dels quatre municipis que ara mateix estan amb mesures més dràstiques d'aïllament, ja que no poden sortir de la zona aïllada pels Mossos d'Esquadra: Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena.

Marc Castells, alcalde d'Igualada, ha indicat que aquesta reivindicació feia dies que l'havien fet arribar al Govern: "Toca agrair a la consellera Vergés i al conseller Buch que hagin fet el pas i hagin firmat la resolució, tot i que ara està a l'espera que l'autoritzi l'Estat, donat que estem en estat d'alarma". De fet, quan s'autoritzi i es publiqui al DOGC, es podrà demanar de manera retroactiva, és a dir, des del moment en què va començar el confinament de la conca d'Òdena, el 13 de març.

Castells ha dit que tan sols s'han aixecat 12 actes per incompliments de les restriccions, i ha agraït a la ciutadania l'esforç que està fent. "Són poques, anem en la bona direcció", ha apuntat, tot i que ha afegit que el degoteig de persones infectades encara continua creixent. "Esperem que els esforços de tots donin aviat els seus fruits", ha conclòs. Quan li han preguntat per l'ajornament de taxes i tributs, Castells ha explicat que ho han de consensuar tots els alcaldes de la zona i que aquest dimarts donaran més informació sobre aquest tema. 

El coordinador de Creu Roja Catalunya, Enric Morist, ha apuntat que es farà "arribar un subministrament com el gas butà a aquelles persones que no tenen xarxa familiar" i que aviat es començaran a repartir els tiquets menjador. 

Homenatge als professionals de l'àmbit sanitari

La roda de premsa ha començat uns minuts més tard perquè s'ha esperat que s'acabés l'homenatge dels bombers, el SEM, els Mossos i la Policia Local a tots els professionals de l’Hospital d’Igualada i dels Centres d'Atenció Primària. 

"Ha sigut un merescut homenatge als professionals de l'àmbit sanitari, que aquests dies estan vivint una situació complexa a la nostra ciutat. Els bombers, el SEM, els Mossos i la Policia Local han fet sonar les sirenes per homenatjar-los. Estem orgullosos d'ells, que estan donant la millor casa i estan demostrat què ha de ser un servidor públic", ha comentat l'alcalde d'Igualada.