Societat 05/04/2020

Continua la tendència a la baixa de morts per coronavirus a l'Estat: 674 en 24 hores, 135 menys que ahir

Moren per primer cop dos infants de menys de 9 anys amb el virus, segons el ministeri de Sanitat

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Homenatge ahir a la infermera de 36 anys d'una clínica de Bilbao morta després de contagiar-se de coronavirus.

MadridContinua la tendència a la baixa a l'Estat pel que fa a contagis, morts i ingressos a l'UCI per covid-19. Si ahir dissabte s'assolia l'increment diari de morts més baix dels últims vuit dies, ara ja en són deu. D'acord amb les últimes dades facilitades pel ministeri de Sanitat, en les últimes 24 hores han mort 674 persones per coronavirus a Espanya, 135 menys respecte a les dades d'ahir dissabte, i hi ha hagut un increment de 6.023 contagis i 329 ingressos a l'UCI.

En termes absoluts, a tot el territori espanyol s'han sumat 130.759 positius, 12.418 morts i hi ha 6.861 pacients que han necessitat a l'UCI, una dada que no és homogènia per comunitats perquè algunes faciliten al ministeri el total acumulat mentre que d'altres autonomies el del dia. Pel que fa a difunts, es tracta de l'increment diari més baix des del 26 de març, és a dir, dijous de la setmana passada. Pel que fa a contagis i ingressos a l'UCI, es tracta del més baix respecte al 28 de març, dissabte de la setmana passada.

En termes percentuals, l'increment de morts passa d'un 6% a un 5,7%, mentre que pel que fa a contagiats es passa d'un increment del 7,4% a un 4,8%, dades que demostren la ralentització en els nous contagis i morts. De totes maneres, s'ha de tenir en compte que durant el cap de setmana les dades no solen ser tan fiables i, de fet, els dimarts hi sol haver un repunt de morts i positius pendents del cap de setmana.

Pel que fa a les UCI, hi ha una petita tendència a la baixa però es manté estable en un increment del 5% (ahir dissabte era del 5,31%). En total, ja hi ha 38.080 persones curades, 3.861 més respecte a les dades anteriors.

Primeres morts d'infants

Segons les últimes dades difoses pel ministeri de Sanitat aquest diumenge, dos infants de menys de nou anys han mort contagiats amb el covid-19 a l'Estat –Salut assegura que no han mort en hospitals catalans–. Es tracta de les primeres víctimes en la franja de 0 a 9 anys a Espanya, en la qual actualment hi ha un total de quinze infants ingressats en unitats de cures intensives (UCI). La taxa de mortalitat en aquesta franja passa a ser així d'un 0,7%, superior a les franges d'edat per dècades fins als 50 anys, en què la taxa se situa en l'1,1%. En total hi ha 289 casos positius de 0 a 9 anys, 107 dels quals han requerit hospitalització. Fa dies també es va comptabilitzar la mort d'una noia de la franja d'edat entre 10 i 19 anys. Les dades del ministeri de Sanitat no detallen si tenia patologies prèvies.

Les petites dades esperançadores pel que fa a la ralentització de contagis i morts no suposaran en cap cas la fi del confinament. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar ahir dissabte que demanaria una pròrroga de l'estat d'alarma fins al 26 d'abril. El confinament més dur, el que va suposar la "hibernació" de l'economia, s'aixecarà diumenge vinent, per Pasqua, però la restricció de moviments es mantindrà almenys fins d'aquí a tres setmanes. Sánchez va advertir que tenia intenció de demanar més pròrrogues de l'estat d'alarma al Congrés per anar "modulant" aquesta situació excepcional fins a poder "recuperar definitivament la quotidianitat".

El president espanyol ha traslladat avui als presidents autonòmics que preveu aïllar els casos lleus i asimptomàtics fent controls massius a la població. Per això ha demanat una llista d'espais públics i privats abans del 10 d'abril per saber amb quines infraestructures compten les comunitats autònomes per allotjar aquestes persones.

Controls de matinada a les carreteres

La Guàrdia Civil ha avisat aquest diumenge que intensificarà els controls a les carreteres, també de matinada, per evitar que la gent marxi a les segones residències per passar les vacances de Setmana Santa. El cap de l'estat major de la Guàrdia Civil, el general José Manuel Santiago, ha recordat que només es permetran els "desplaçaments estrictament necessaris". Ho ha dit durant la roda de premsa diària del comitè de gestió tècnica.

stats