Coronavirus
Societat 22/07/2021

Competència defensa la venda d'autotests de covid més enllà de les farmàcies a Catalunya

L'ACCO sosté que poder-los trobar en supermercats o gasolineres pot afavorir el cribatge i abaratir-ne el preu

Ara
1 min
Nois i noies d'un casal d'estiu fent-se un cribatge en una farmàcia de Barcelona aquesta setmana

Els tests d'antígens que ja poden comprar-se a les farmàcies sense recepta haurien de poder adquirir-se també en altres establiments, com ara supermercats o gasolineres. L'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha emès un comunicat en què alerta que limitar el canal de venda d'aquests autotests "perjudica les persones consumidores perquè en dificulta l'accés i disminueix la competència en preus".

L'òrgan supervisor de la competència, que depèn de la Generalitat, troba que no hi ha prou motius –tampoc sanitaris, recalca– perquè només les farmàcies dispensin aquesta eina diagnòstica que pot ajudar a tallar les cadenes de contagi per covid-19. L'ACCO advoca perquè es puguin trobar en altres establiments físics i "de manera generalitzada" també al canal online "garantint sempre la qualitat dels productes comercialitzats".

Recorda que es tracta de tests d'antígens que tothom es pot fer a casa sense que intervingui cap professional sanitari i defensa que tot el que facilita que s'hi accedeixi –amb més punts de venda– serà positiu per augmentar la capacitat de diagnòstic i afrontar l'actual situació de pressió sanitària. Recorda que altres països europeus –esmenta Alemanya, Bèlgica o França– han optat per augmentar la disponibilitat dels tests d'antígens i introduir més competència al mercat i que això ha jugat a favor del consumidor, també quan es mira el preu (actualment entre set i deu euros per unitat a Espanya).

Segons l'ACCO, resulta "incoherent" que si la UE ha optat per una exempció temporal del tipus d'IVA més alt en aquests productes justament per fer front a la pandèmia, s'opti alhora per restringir el canal de venda, cosa que també limita "potencials reduccions de preu".

stats