Societat 06/10/2020

Entren en vigor les restriccions per reduir els contagis a les Terres de l'Ebre

El Procicat obliga els organitzadors d'extraescolars a portar un registre diari d'assistència

Ara
2 min
L’ús de mascareta serà obligatori als espais públics

BarcelonaVist l'avenç del covid-19 a les Terres de l'Ebre, el Procicat ha aprovat aquest dilluns mesures especials per als municipis de Tortosa, Amposta i Roquetes per frenar-ne l'expansió, unes mesures que ja han entrat en vigor aquest dimarts després que hagin sortit publicades al DOGC. Es demana a la ciutadania que es quedi a casa tant com pugui i que redueixi al màxim l'activitat social. En l'àmbit de l'hostaleria i la restauració, s'elimina el consum en barra i es limita l'aforament tant a l'interior com a l'exterior a un 50%. L'horari de tancament d'aquests establiments serà a la 1 de la matinada com a màxim.

A les botigues, l'aforament haurà de garantir que tothom disposa de 2,5 metres quadrats. En actes culturals, l'aforament no pot superar el 70% i en activitats esportives, el 50%. Pel que fa als actes religiosos, hauran de limitar l'assistència al 50% de l'aforament.

El Govern també ha aprovat aquest dilluns noves pautes per a les activitats extraescolars. Un cop reobertes les escoles i amb els seus nous engranatges en funcionament, el focus es posa ara en les activitats que es fan fora de l'horari escolar o fora de les instal·lacions del centre. S'ha previst un protocol d'actuació homòleg al de les escoles amb grups bombolla i mascaretes en els majors de sis anys sempre que no facin activitats que ho facin incompatible, com esports o tocar instruments de vent o cantar. Una de les novetats és la posada en marxa d'un registre diari de l'assistència tant dels participants com dels monitors que s'haurà de conservar com a mínim durant un mes per facilitar la traçabilitat en cas de contagi.

En relació als espais en els quals es duen a terme les activitats extraescolars, s'ha de fixar poder deixar una distància mínima d'1,5 metres entre cada participant i, sempre que sigui possible, que les activitats tinguin lloc a l'aire lliure. Als vestidors només podran coincidir infants d'un mateix grup bombolla i caldrà garantir que es pot mantenir la distància de seguretat.

Les competicions federades i de les activitats fetes en el marc dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya, els esdeveniments esportius o celebracions que tinguin lloc en els centres educatius es faran sense l'assistència de públic. Pel que fa a les colònies i sortides escolars, les d'un dia s'organitzaran en grups estables. En una mateixa instal·lació podran conviure diferents grups de centres educatius diferents si es respecten distàncies i grups bombolla.

Impuls a les colònies

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha considerat necessari fixar unes pautes clares per a les extraescolars i les colònies i ha apuntat, en una entrevista a Ràdio 4, que seria una llàstima que aquest curs és renunciés d'entrada a fer certes activitat. Sobretot tenint en compte que les sortides es consideren un element important en la lluita contra la segregació. "Ens sabria molt de greu que aquest fos un any sense colònies", ha defensat.

Bargalló ha dit que entén que hi hagi hagut AMPAs o direccions que hagin decidit prescindir-ne en un curs que ja és prou complicat, però ha apuntat que això fa augmentar la segregació i que el Govern dictarà ara pautes clares per poder fer colònies, com ara la distància a la qual s'han de situar les lliteres.

stats