Farmacèutics i ajuntaments demanen concreció al Govern sobre el repartiment de les noves mascaretes

Els professionals volen que els facin arribar criteris per a la distribució del material

L'arribada de la nova comanda de 14 milions de mascaretes que el Govern va explicar dijous que havia adquirit ha generat dubtes entre els farmacèutics i els alcaldes de diverses poblacions. Aquest divendres, establiments i batlles han qüestionat que el material estigués disponible a les farmàcies a partir de la setmana que ve com havia anunciat inicialment el Govern que a primera hora d'aquest divendres a la tarda ha aclarit que, efectivament, caldrà esperar al dia 20 d'abril perquè el primer milió i mig de mascaretes estiguin disponibles. Farmacèutics i ajuntaments insisteixen que cal més concreció sobre com es distribuirà el material i qui l'ha d'adquirir en primer lloc.

La Generalitat ajorna el repartiment massiu de mascaretes al 20 d'abril

En declaracions a l'ARA, el president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), Antoni Torres, demana que es facilitin als farmacèutics els "criteris de distribució" per saber quantes unitats arribaran a cada establiment i, sobretot, a qui les poden vendre, tenint en compte que, inicialment, no n'hi haurà per a tothom. És la mateixa reclamació que fa l'alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino. "Ha de ser el Govern qui marqui i doni les pautes de com s'han de repartir i qui hi ha d'accedir primer, per protegir els treballadors que s'hagin de reincorporar a les feines i la gent gran".

El Govern explica que es repartirien dues mascaretes per a cada titular de la targeta sanitària. La primera serà gratuïta i la segona costarà 60 cèntims més IVA. No ha especificat però quin tipus de mascaretes seran ni qui com s'ha de controlar quina població hi ha de tenir accés primer. Torres no té clar que els farmacèutics estiguin en disposició de fer aquest filtre als establiments tan sols amb la informació de la targeta sanitària. "Sense un criteri, s'està col·locant els farmacèutics en una posició molt complicada", alerta el president de la FEFAC.

Els farmàceutics davant del coronavirus: "Som prescriptors de serenor"

Una altra de les preocupacions a les farmàcies és la manca de protecció per al seu personal, sobretot si han de fer front a un increment de clients demandant mascaretes. Torres explica que la majoria d'establiments han hagut de buscar-se ells mateixos els mitjans de protecció per continuar atenent els clients: mascaretes, guants i, en cas que es pogués, instal·lar mampares als taulells.

Aprofitar les plataformes municipals

Comino posa a disposició del Govern les plataformes que ja ha establert aquests dies el consistori per fer arribar a la població els criteris que s'estableixin per recollir les noves mascaretes. El batlle explica que bona part dels ajuntaments ja han anat adquirint remeses de material per dotar els serveis essencials dels municipis i, en el seu cas, proporcionar mascaretes, guants i bates també a les dues residències geriàtriques concertades que hi ha a Sant Vicenç dels Horts.

També el govern espanyol ha especificat aquest divendres el volum de mascaretes que ha fet arribar a les comunitats autònomes i les noves partides que es distribuiran. Entre el 10 de març i el passat 9 d'abril l'Estat assegura que ha fet arribar 7,3 milions de mascaretes a Catalunya i 180.200 tests de diagnòstic de covid-19 i que a partir de la setmana que ve n'enviarà un milió més a totes les comunitats. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha detallat que a partir de la setmana que ve es distribuiran mascaretes als metros i trens per a la població que vagi a treballar, sense detallar com es farà el control. Des de la secretaria de Transports de l'Estat també s'ha explicat que en repartiran un milió més entre els transportistes.

El govern espanyol recomana l'ús de mascaretes "higièniques" per als trajectes en transport públic