Societat 04/05/2020

Espanya registra 164 víctimes mortals en les últimes 24 hores, la mateixa xifra que ahir

Simón avisa: "Que les dades vagin bé no vol dir que s'elimina el risc de rebrot"

Mireia Esteve
3 min
Imatge d'arxiu dels passadissos de l'Hospital Clínic

BarcelonaEl nombre de morts per coronavirus continua per sota de les 200 víctimes diàries i aquest dilluns s'ha registrat la mateixa xifra que ahir: 164. Una dada que eleva les defuncions totals fins a 25.428. El nombre de contagis continua a la baixa i aquest dilluns s'han registrat 394 casos nous diagnosticats amb PCR, una dada que eleva el total de casos fins a 218.011. Pel que fa al nombre de curats, ja hi ha 121.343 persones que han estat donades d'alta, 2.441 més que ahir.

Si agafem la xifra total de contagis d'aquest diumenge (217.466) i la restem de la que ha facilitat aquest dilluns el ministeri de Sanitat (218.011), veiem que la diferència no quadra amb els 394 casos nous que ha aportat el govern espanyol, gairebé 200 més (545). L'explicació, segons el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, és que alguns casos facilitats per les comunitats autònomes són acumulats i el ministeri només ha computat els de les últimes 24 hores per calcular la diferència.

En el cas de la Comunitat de Madrid, a més, s'ha notificat una xifra que "sorprèn", ha admès Simón. Des d'ahir, segons les dades d'aquesta comunitat, només s'ha detectat un nou cas de covid-19. Simón ha dit que estan parlant amb els responsables de la comunitat per verificar la dada. De tota manera, sí que ha reconegut que Madrid està fent un "esforç" per intentar reduir el temps que passa entre el moment que es detecta simptomatologia i quan es notifica el cas. Fonts de la conselleria de Salut de la Comunitat de Madrid han explicat que han proporcionat totes les dades dels dies anteriors que tenien pendents de notificar, però que el ministeri ha agafat l'únic cas que es va reportar ahir. La resta de casos s'afegeixen al total.

En aquest sentit, Simón ha dit que intentarien "corregir" la sèrie dels últims dies per poder interpretar bé les dades facilitades. Sigui com sigui, ha assegurat que les dades d'aquest dilluns són "bones però s'ha d'anar amb compte amb la interpretació de l'últim cap de setmana llarg". I també ha avisat: "Que les dades vagin bé no vol dir que s'elimina el risc de rebrot". I ha apel·lat a la "responsabilitat de cadascú". En la mateixa línia, la secretària d'estat de Mobilitat, María José Rallo, ha afirmat que la mobilitat d'aquest dilluns ha augmentat respecte a fa una setmana coincidint amb l'inici de la fase 0, però ha advertit: "Hem de trencar la relació entre increment de la mobilitat i l'increment de contagis".

Detectar els casos sospitosos en un "màxim de 48 hores"

El director del comitè tècnic del govern espanyol ha assegurat que de cara a l'etapa de desescalada intentaran fer una "detecció precoç" de tots els casos i fer un seguiment dels contactes. Segons ha explicat, ja estan treballant amb les comunitats autònomes perquè el temps entre el moment que es detecta un pacient amb simptomatologia i que se l'identifica com a positiu per coronavirus sigui d'un "màxim 48 hores".

Aquest dilluns ha començat la fase de la desescalada i alguns establiments han obert les portes després de gairebé dos mesos tancats. Simón ha reiterat que el govern espanyol ha proposat la província com a unitat territorial per al desconfinament a tot l'Estat, però ha recordat que si una comunitat autònoma (com és el cas de Catalunya) proposa una altra unitat territorial i "ho argumenta i reuneix les condicions", el ministeri de Sanitat no tindrà cap problema per aprovar-ho. Aquest dilluns, en alguns llocs de les Illes Balears i les Canàries, ja ha començat la fase 1. I aquest mateix matí, segons ha dit Simón, més "parts de les Balears i de les Canàries" han fet arribar la sol·licitud per passar de la fase 0 a la 1 a partir de dilluns que ve. El responsable tècnic ha recordat que per començar dilluns que ve amb la fase 1, les sol·licituds s'han de fer arribar com a màxim aquest dimecres per fer l'avaluació tècnica prèvia a l'autorització.

stats