Societat 06/04/2020

El govern espanyol estudia controlar pel mòbil els moviments dels contagiats per coronavirus

El ministre de Justícia subratlla que en crisis sanitàries la salut pública passa per davant

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
L'app, que és gratuïta, està disponible en iOS i Android

MadridAmb la corba començant-se a doblegar, el govern espanyol estudia nous mecanismes per intentar controlar la propagació de contagis de coronavirus en el que anomena la fase de "desescalada" quan es comenci a aixecar la restricció de moviments. I un dels sistemes que hi ha sobre la taula és el control de moviments dels contagiats a través del mòbil, un mètode que ha tingut èxit en països asiàtics com Corea del Sud i, sobretot, Singapur, però que topa amb la limitació dels drets individuals. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, no ha descartat aquest dilluns la utilització de la geolocalització dels telèfons mòbils, així com mètodes més avançats com l'activació de Bluetooth. En roda de premsa telemàtica des de la Moncloa, Campo ha dit que és una de les mesures que s'estan "estudiant" perquè en situacions de crisi sanitària la salut pública passa per davant de les restriccions habituals de les normes de protecció de dades.

El passat 28 de març, el govern espanyol ja va donar llum verda al rastreig de tots els moviments dels ciutadans de l'Estat en col·laboració amb les teleoperadores. Una informació, segons subratllen a l'ARA fonts del ministeri d'Economia, responsable d'aquestes activitats, que s'ha fet sempre de manera anònima. També es va impulsar la creació d'una aplicació de mòbil per a l'autodiagnòstic, similar a la de la Generalitat, que aquest dilluns s'ha posat en marxa amb el nom d'ASISTENCIACovid-19. Aquesta apli compta amb "l'opció" de geolocalització, però les mateixes fonts d'Economia insisteixen que en cap cas és per a una monitorització dels possibles contagiats i encara menys amb finalitat punitiva. És més, destaquen que a diferència d'aplicacions com la de la Generalitat o la Comunitat de Madrid, la informació no passa per mans privades i per tant està garantit que no es fa negoci.

La proposta d'una empresa catalana

Ara està sobre la taula ampliar el control d'aquestes aplicacions. Una empresa informàtica catalana amb seu a Lleida, Vunkers IT Experts, està a l'espera d'una resposta del ministeri de Ciència després de presentar un projecte en col·laboració amb el CSIC per desenvolupar a Espanya una aplicació molt similar a la utilitzada a Singapur, en què no es fa servir la geolocalització per controlar els contagiats, sinó el Bluetooth. El sistema preveu que quan una persona lliure del virus s'acosta a menys de vuit metres d'una de contagiada, el seu perfil canvia i es passa a reclamar-li el confinament preventiu. Albert Mas, CEO de Vunkers IT Experts, destaca a l'ARA que aquest mètode –el sistema s'anomena iBeacons i és similar al que utilitzaven els manifestants de Hong Kong per comunicar-se– "s'ha demostrat molt efectiu perquè el confinament no afecti globalment l'economia".

Per a la xarxa Xnet, una plataforma formada per diferents activistes que treballen en drets digitals, d'aquesta crisi només se'n podrà sortir amb l'ús obert de dades, però alerta del risc d'"estigmatitzar" les persones contagiades posant-les en un mapa. Ara bé, al mateix temps assenyalen que això permetria a la resta recuperar la llibertat de moviments.

stats