Societat 20/01/2021

Illa rebutja de moment avançar el toc de queda a les 20 h tot i la pressió autonòmica

El ministre va obrir-hi la porta dilluns però no s'ha aprovat la mesura al Consell Interterritorial

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Fotero / toc de queda

MadridLes comunitats hauran d'esprémer al màxim l'estat d'alarma aprovat l'octubre passat per respondre a la tercera onada de coronavirus, tot i que la incidència i la pressió hospitalària ja són més elevades al conjunt de l'Estat. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha rebutjat aquest dimecres atendre la petició d'almenys nou consellers autonòmics per avançar el toc de queda nocturn de les 22 h a les 20 h o fins i tot a les 18 h, com ha fet França. Tot i que dissabte i dilluns va mostrar-s'hi favorable si hi havia consens en el marc de la reunió del Consell Interterritorial de Salut, el seu equip s'ha compromès només a estudiar-ho i ha defensat que n'hi ha prou amb les mesures actuals, si es combinen de la manera més restrictiva, per combatre una pandèmia que torna a assolir rècords a l'Estat.

Espanya ha batut un nou rècord diari, amb 41.576 contagis i 464 nous morts per coronavirus. La taxa d'incidència acumulada continua creixent amb un nou pic des de l'inici de la pandèmia: 736,22 casos per cada 100.000 habitants els últims 14 dies al conjunt de l'Estat. El ministre ha admès que no només venen setmanes complicades, sinó potser tot un mes, malgrat que certs indicadors s'estan desaccelerant. El pitjor és que de moment encara no està clar quan s'arribarà al pic de contagis, i després encara vindran setmanes d'increment de la pressió hospitalària, amb un 20% dels llits ocupats per covid-19 i un 35% de les places en el cas de les UCI. La pressió augmenta ràpid en llocs com el País Valencià, amb gairebé 10.000 contagiats en un sol dia i 96 morts, 26 en residències.

Actualment el decret d'estat d'alarma preveu la possibilitat d'aplicar el toc de queda entre les 23 h i les 6 h, donant una hora de marge a les comunitats, és a dir, que pot situar-se entre les 22 h i les 7 h. Però des que França va avançar el seu confinament nocturn que les comunitats de Galícia, Andalusia i Castella i Lleó han abanderat una campanya per tenir la possibilitat d'incloure aquesta mesura. Fins al punt de desafiar el govern espanyol. El govern de Castella i Lleó va aprovar dissabte passat l'avançament del toc de queda a les 20 h, que va ser recorregut diumenge per part de la Moncloa.

Esprémer totes les mesures possibles

Des de llavors, però, altres comunitats també governades pels socialistes s'hi havien mostrat a favor, com és el cas del País Valencià. També el País Basc ha proposat aquest dimecres, durant la reunió del Consell Interterritorial de Salut, un toc de queda nocturn a les 20 h i el tancament de tots els comerços no essencials a les 19 h. Però Illa ha defensat que l'estat d'alarma actual, a efectes pràctics, ja dota de prou eines per respondre a la tercera onada. "Insisteixo: hi ha un conjunt de mesures que ja s'estan fent servir i ens permetran doblegar la corba", ha assenyalat el ministre en roda de premsa des de Sevilla, des d'on ha presidit telemàticament el Consell Interterritorial. També ha descartat que la decisió no es prengui per por a haver de modificar l'estat d'alarma al Congrés i no sumar els vots suficients, així com també pel fet que Illa sigui el candidat del PSC i vulgui mantenir la celebració electoral el 14-F.

Des del govern espanyol es demana a les comunitats esprémer al màxim les mesures que va abanderar Catalunya primer amb el confinament municipal i després amb el tancament per franges horàries de la restauració i dels comerços no essencials el cap de setmana i els de més de 400 metres quadrats també durant la setmana. De fet, diferents comunitats han aplicat ja mesures més severes que les de la Generalitat. L'última a fer-ho ha sigut la Rioja, que avui ha anunciat el tancament durant un mes de tots els comerços no essencials i també la restauració, així com un confinament municipal.

Esperar als efectes de les restriccions

Illa ha aplaudit aquestes mesures i ha demanat "tenir temps" des de les institucions per comunicar als ciutadans que les mesures, quan s'apliquen, només se'n poden conèixer els efectes al cap de dues setmanes. De fet, ha apuntat que alguns consellers autonòmics han posat en qüestió que l'avançament del toc de queda podria comportar un cul d'ampolla d'aglomeracions just sortint de la feina o en comerços abans no tanquin. Però, a efectes pràctics, algunes comunitats ja estan aplicant mesures similars amb el tancament dels comerços no essencials a les 18 h o a les 20 h.

Actualment Catalunya té un toc de queda nocturn de les 22 h a les 6 h vigent des del 25 d'octubre passat, durant la segona onada. A diferència d'altres comunitats, la conselleria no l'ha tocat en cap moment i ha prorrogat quinze dies més la mesura, juntament amb la limitació en la restauració i el tancament de comerços no essencials el cap de setmana i els de més de 400 metres quadrats. La intenció de la Generalitat, de moment, és no ampliar aquestes mesures i analitzar-ne els resultats. Però si creixen els contagis i les hospitalitzacions, el departament de Salut no descarta ampliar el confinament nocturn.

stats