Societat 26/09/2020

Xoc total per la gestió del covid-19 a Madrid amb una dimissió inclosa

Illa dona una nova oportunitat a Ayuso abans de fer el pas d'intervenir

Pau Esparch
3 min
Xoc total per la gestió a Madrid amb una dimissió inclosa

BarcelonaEn poc menys de 24 hores s'han vist gairebé les mateixes escenes per la gestió del covid-19 a la Comunitat de Madrid, si no fos perquè pel mig s'ha colat una dimissió. I qui ha deixat el càrrec és precisament la persona que havia de fer de portaveu en l'espai de cooperació entre el ministeri de Sanitat i el govern regional. Una clara constatació que el xoc entre administracions en la gestió de la pandèmia ja és total. Abans que es conegués la dimissió, s'havia repetit el mateix intercanvi de declaracions d'aquest divendres: el govern espanyol ha donat una nova oportunitat per revisar les mesures però la Comunitat no ha anunciat canvis. L'única resposta ha sigut de l'alcalde de Madrid, que ho ha descartat. Una divisió que situa l'Estat més a prop d'agafar la gestió a la Comunitat per combatre el coronavirus.

El doctor Emilio Bouza havia sigut nomenat portaveu del grup covid-19 que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, van pactar dilluns. Però Bouza ha presentat aquest dissabte la dimissió, només 48 hores després de ser designat, davant les desavinences en les mesures que s'han d'implementar, que han fet saltar pels aires la coordinació. La dimissió confirma el trencament d'aquest breu espai de cooperació. De fet, els retrets entre les dues administracions han propiciat que Bouza deixés de ser el portaveu. En una carta adreçada al ministre de Sanitat, Salvador Illa, i al conseller de Sanitat de la Comunitat, Enrique Escudero, Bouza ha recordat que li van prometre "concòrdia política" per "buscar una solució al problema".

"Em van demanar actuar com a tècnic i científic al consell creat per tots dos governs i, a més, d'acord amb la meva trajectòria professional, fer de portaveu dels acords del grup", ha dit el doctor en la missiva de dimissió. Però "les circumstàncies" dels últims dos dies, juntament amb les rodes de premsa "simultànies" de divendres, han provocat que Bouza renunciés al càrrec.

El fundador de la societat espanyola de microbiologia i malalties infeccioses, Emilio Bouza, en una imatge d'arxiu

"En risc" la salut dels ciutadans

La dimissió ha arribat en un dia que ha arrencat amb Illa tornant a reclamar canvis a Madrid perquè "està en risc" la salut dels ciutadans. El ministre ha demanat a l'executiu d'Ayuso que "escolti la ciència", però ha descartat per ara la intervenció del govern espanyol en la gestió de la pandèmia. "Ens preocupa molt Madrid. És una situació seriosa de risc sanitari. S'ha d'actuar amb determinació per agafar el control amb l'objectiu de doblegar la corba", ha dit Illa. "Vull emplaçar la Comunitat de Madrid, des de la màxima lleialtat, a revisar les mesures", ha insistit.

El ministre ha tornat a demanar estendre la limitació de la mobilitat a tota la capital espanyola –per tant, tancar Madrid–, així com a les altres ciutats de la Comunitat que tinguin una incidència superior del covid-19: "No és una batalla ideològica. És epidemiològica". Illa ha defensat que el govern espanyol manté "la mateixa actitud" amb totes les comunitats autònomes, però ha situat Madrid en un "risc seriós" amb "pressió hospitalària".

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la compareixença d'aquest migdia des de la Delegació del govern espanyol a Catalunya

Poques hores després de la compareixença del ministre, l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, l'ha acusat "d'enredar" els ciutadans i donar-los "un missatge de confusió". "Tenim dret a saber en funció de quins criteris Illa donava suport dimarts a les mesures de Madrid i dos dies després diu tot el contrari", ha qüestionat l'alcalde. Almeida s'ha mostrat contrari a confinar la capital espanyola i també ha criticat els alcaldes dels municipis madrilenys que "estan demanant que s'apliqui un 155".

stats