Societat 20/11/2020

Budó obre la porta a la mobilitat dins la comarca pel pont de desembre però Vergés demana prudència

El pla de reobertura no preveu aixecar el confinament municipal fins a mitjans de desembre

Ara
3 min
Als carrers de l'Eixample és on hi ha una concentració més alta de partícules i diòxid de nitrògen de Barcelona.

BarcelonaLa decisió d'avançar d'etapa en la desescalada dependrà exclusivament dels criteris sanitaris, però el Govern obre la porta a flexibilitzar puntualment algunes restriccions ara que arriben algunes dates assenyalades com Nadal. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, no descarta que l'executiu avanci a l'inici del pont del desembre, a partir del dia 5, algunes mesures del segon tram de la desescalada, que començaria el dia 7 i entre les quals hi ha l'aixecament del confinament municipal i l'autorització de la mobilitat dins la comarca. "[Si les dades epidemiològiques hi acompanyen] Ho podem ajustar. És important parlar amb els sectors i veure si és millor aplicar el segon tram de mesures a partir del 5 per agafar tot el pont o el dia 7. Ja ho veurem", ha dit aquest divendres en una entrevista a Ràdio 4.

Però la consellera de Salut, Alba Vergés, ha fet una crida a la prudència durant tot el procés de reactivació social i econòmica i ha evitat pronunciar-se sobre la possibilitat de permetre la mobilitat dins la comarca pel pont de desembre: "Comencem dilluns amb la reobertura progressiva de les activitats. No ens avancem". El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, sí que ha advertit que la reobertura de la segona onada s'iniciarà amb uns indicadors molt més elevats que els registrats durant la desescalada del maig. Aleshores, ha recordat, hi havia uns 30 casos per 100.000 habitants, mentre que ara la incidència és molt superior, amb uns 200 casos setmanals cada 100.000 habitants.

De fet, actualment es declaren uns 2.000 casos diaris i hi ha més de 500 pacients ingressats a les UCI, una situació força més greu que la de principi de juny. "Partim d'una situació de base molt pitjor", ha alertat Argimon. Amb tot, ha admès que l'emergència, a més de sanitària, també és "social i econòmica", i Vergés ha destacat que l'executiu estava intentant buscar "l'equilibri entre la vitalitat i la seguretat" i que això "porta implícit un risc epidemiològic".

Encara que la reobertura començarà a tot Catalunya sense distincions aquest dilluns i que la voluntat és avançar de manera "simultània i simètrica" al conjunt del país, la consellera ha reconegut que era "factible" una flexibilització asimètrica de les restriccions per territoris. Ja ho havia comentat Budó a la presentació del pla de desescalada: si hi ha zones amb una incidència més elevada, l'executiu podria frenar l'avenç de tram d'aquests territoris o, fins i tot, fer-los retrocedir d'etapa per contenir-hi la propagació.

Dubtes sobre el toc de queda cultural

Tampoc queda clar si els actes culturals seran una excepció del toc de queda nocturn. La portaveu del Govern va indicar dijous que els espectadors podrien arribar més tard de les 22.00 hores a casa si han anat al teatre, al cinema o a un concert, i fonts de Cultura van assegurar que l'entrada també serviria de justificant per al confinament municipal o comarcal de cap de setmana. Ara bé, segons ha explicat en una entrevista a RAC1 el subdirector de Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, aquesta excepció no està del tot clara.

Delgado ha assegurat que suavitzar el toc de queda per a l'àmbit cultural és un dels "serrells" oberts que l'executiu ha de debatre, ja que calen uns criteris "el més coherents possible". "Quan permetem que hi hagi mobilitat per anar a veure una obra de teatre, ens plantegem que hi ha famílies que es volen trobar el cap de setmana i no poden. [Hem de valorar] si això és coherent o no", ha declarat Delgado. La resolució final, en què s'han de resoldre detalls com aquest, encara s'ha de publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

stats