Catalunya suma 8 morts i 239 positius nous per coronavirus

Segueixen baixant les persones ingressades a l'UCI: n'hi ha 127, 11 menys que ahir

El nombre de morts per coronavirus ha augmentat les últimes hores en 8 persones, segons l'últim balanç provisional del departament de Salut. La xifra total de defuncions de persones contagiades per covid-19 o sospitoses registrades per les funeràries des del començament de la pandèmia arriba a 12.341. D’aquestes morts, 6.749 han sigut en un centre hospitalari o sociosanitari, 4.059 en una residència i 784 al domicili. Els casos restants són casos no classificables per manca d’informació.

Com passa des de fa alguns dies, les dades de l'actualització no corresponen només a les notificacions de persones mortes en les últimes 24 hores, sinó que també hi ha comptabilitzats casos dels últims dies que no s'havien inclòs al recompte fins ara. Aquest dimarts, Salut ha notificat vuit morts noves vinculades amb el coronavirus, però tan sols una correspon a les últimes 24 hores. Les altres set, doncs, per data de defunció, corresponen a dies anteriors. Fonts de la conselleria recorden que hi pot haver retards en les notificacions i que hi podria haver víctimes atribuïbles a les últimes 24 hores que encara no els han notificat. Així, si ahir es deia que no hi havia cap mort per coronavirus a Catalunya el dia 3 de juny (dimecres), avui se n'han notificat 15. L'última setmana (des del dissabte 30 de maig fins aquest divendres) s'han notificat 77 defuncions per coronavirus a Catalunya.

Pel que fa als contagis, la xifra s'enfila fins a 67.700 casos positius, una dada que suposa un increment de 239 casos en el còmput total català, si bé tan sols s'han registrat 20 positius en les últimes 24 hores. La variació entre l'increment total (+239 casos) i que només 20 corresponguin a les últimes 24 hores s'explica perquè el departament de Salut també aporta una retrospectiva dels casos que, malgrat que poden ser notificats recentment atès que es fan més proves, tests i estudis, poden correspondre a contagis de ja fa dies, i per això els distribueixen al llarg de la sèrie en el dia que pertocaria a aquests contagis.

A la xifra total de 67.700 contagiats confirmats, 62.360 s'han pogut acreditar mitjançant una PCR positiva o han sigut confirmats epidemiològicament (que vol dir que, malgrat que no han passat una PCR, sí que tenen un diagnòstic compatible amb el covid-19, se'ls ha fet una radiografia i s'ha acreditat que han estat en contacte amb un altre positiu). Els detectats amb aquests mètodes són els que es poden distribuir majoritàriament al llarg de la sèrie per dies. Però Salut també continua detectant casos mitjançant tests d'anticossos o proves Elisa (assaig d'immunoabsorció lligat a enzims), que acrediten que s'ha passat la malaltia però amb els quals és difícil saber quan va ser el contagi, sobretot en els casos asimptomàtics.

Els pacients a cures intensives segueixen baixant

Pel que fa a les persones ingressades a l'UCI, actualment n'hi ha 127, 11 menys que ahir. Des de l'inici de la pandèmia han passat per la unitat de cures intensives dels hospitals catalans 4.076 persones, i s’han comptabilitzat un total de 38.501 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb covid-19. En les últimes 24 hores, 111 persones han rebut l'alta.

Pel que fa a les residències de gent gran, 14.025 persones han estat confirmades com a positius de coronavirus. Finalment, fins aquest divendres, 1.655 professionals de residències estan aïllats per sospita o confirmació de ser positius de coronavirus.