Societat 05/06/2020

Simón preveu que la mascareta sigui obligatòria fins a la tardor

Espanya registra 318 contagis nous, 177 en les últimes 24 hores, i una nova víctima mortal

Martí Molina
2 min
Professionals sanitaris atenent un pacient de l’UCI de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona durant la pandèmia.

BarcelonaEl ministeri de Sanitat té intenció d'obligar a dur la mascareta, almenys, fins a la tardor. Així ho ha avançat el seu responsable tècnic, Fernando Simón, en la compareixença d'aquest divendres. Tot i que Simón ha insistit que la decisió encara no era ferma i que no es podia donar per fet fins que el ministeri no ho publiqués de manera formal, ha reconegut que "les propostes que hi ha ara" van en la línia d'obligar els ciutadans a fer-la servir "en les mateixes condicions d'ara" fins que "es vegi com evoluciona la pandèmia a la tardor".

Simón ha comparegut per donar detalls de l'última actualització del coronavirus a l'Estat. El ministeri ha notificat 318 nous positius a Espanya. D'aquests 318, 177 corresponen a les últimes 24 hores. En total, la pandèmia ha infectat 240.978 ciutadans. Pel que fa a les víctimes, el recompte eleva les defuncions a 27.134. Això significa un mort més respecte al dia anterior, encara que la dada podria incrementar més endavant un cop es facin les actualitzacions pertinents. En els últims 7 dies, però, només s'han notificat 52 morts per covid-19 arreu de l'Estat i la gran majoria són a Castella i Lleó (21). Catalunya ha registrat, sempre segons el ministeri, 19 positius en l'últim dia i 7 defuncions en l'última setmana.

En la compareixença, Simón ha posat l'accent en l'evolució positiva de la pandèmia, "que no només es veu en el nombre de nous possibles casos, sinó també als hospitals". En aquest punt, ha informat que en l'última setmana hi havia més de 57.000 possibles contagis, i que era "una bona dada tenint en compte l'època de l'any". I, sobre els hospitals, ha afegit que actualment hi ha uns 3.000 hospitalitzats. La resta, fins als 240.000 infectats confirmats, o bé ja s'han recuperat o bé són casos lleus.

Fer el 100% de proves

Segons Fernando Simón, l'Estat ha "desenvolupat un sistema que permet anar ràpid a fer la prova" diagnòstica. Així, ha explicat, el temps entre que algú desenvolupa símptomes i es fa la primera visita és d'un dia de mitjana. I, des dels símptomes fins a la prova, la mitjana és de dos dies. "Tenim bona capacitat de reacció", assegura el tècnic, que es marca l'objectiu d'arribar al 100% de proves a tots els pacients amb simptomatologia compatible amb el covid-19. En els últims set dies es van fer proves al 86% dels pacients que van visitar-se a l'atenció primària i al 90% dels que ho van fer als hospitals.

A més, i sobre els contagis, Simón ha afegit que el percentatge de contagis entre les persones que donen positiu i els seus contactes estrets és del 8% (segons dades de l'última setmana). Això vol dir que en els últims set dies els contactes només han representat 94 casos nous de covid-19.

stats