CONFERÈNCIA DE PRESIDENTS
Societat 04/09/2020

Sánchez demana no tancar escoles de manera unilateral

Illa coordinarà amb les comunitats la primera fase de vacunació, prevista per a finals d'any

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Pedro Sánchez i els ministres de Sanitat, Hisenda i Política Territorial durant la reunió telemàtica de la conferència de presidents.

MadridCompromís autonòmic per evitar el tancament de tots els centres educatius de manera unilateral. El govern espanyol i les comunitats han consensuat aquest divendres, segons ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, la necessitat d’informar el Consell Interterritorial de Salut abans de prendre una mesura tan dràstica, malgrat que cada comunitat té competències exclusives en educació i sanitat. Durant una nova reunió de la conferència de presidents, celebrada telemàticament, Pedro Sánchez ha demanat als líders territorials no tancar els centres educatius de manera generalitzada sense consultar-ho abans amb el ministeri de Sanitat. De la reunió no n’ha sortit cap declaració conjunta comprometent-se totes les comunitats amb un retorn presencial a l’escola enmig de la pandèmia, però segons Illa els presidents autonòmics han afirmat que era necessari coordinar-se, sobretot tenint en compte l’impacte amb els territoris limítrofs.

El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha negat a firmar la declaració pel fet que no inclou un compromís explícit per garantir una baixa o permís retribuït als pares amb fills en quarantena i que no hagin donat positiu. La Generalitat, però, ja es va comprometre amb les famílies la setmana passada a no tancar els centres educatius. A diferència de la Comunitat de Madrid, que ha anat ajornant l’inici de curs i en el cas de secundària ja ha imposat classes telemàtiques –abans i tot de saber els efectes del retorn a les aules–, Catalunya ha garantit de moment la presencialitat. Sánchez va advertit que “no hi ha risc zero” i va alertar que hi haurà "un moment crític" a partir de la setmana que ve.

Un nou estudi de seroprevalença

En la conferència de presidents, que ha durat més de quatre hores, Illa també ha anunciat un nou paquet de mesures coordinades amb les comunitats per fer front al coronavirus. En primer lloc, la creació d’un “registre de vacunació” per fer un control de l’evolució de les persones. Al seu parer, “tot sembla indicar” que abans de finals d’any Espanya començarà a rebre “dosis segures” de les vacunes d’Oxford, comprades de manera centralitzada per la Comissió Europea. Fins llavors creu que cal tenir protocols conjunts sobre a qui s’haurien de destinar. En segon lloc, el ministre ha proposat continuar l’estudi de seroprevalença de la primavera passada fent tres onades més a l’octubre d’aquest any i el febrer i maig de l'any que ve per tal de saber la immunització de la població de l’Estat. En tercer lloc, ha proposat a les comunitats compartir la informació sobre els cribatges massius que s’estan fent en ciutats i pobles, com també en empreses. I finalment, reforçar la coordinació amb els ajuntaments. El govern espanyol ha volgut tornar a enviar un missatge de tranquil·litat i ha exposat la disposició d'avançar un nou paquet de 3.700 milions d’euros en material sanitari.

Pressió per enllestir l'apli Radar Covid

El president espanyol ha posat com a límit per activar l’apli Radar Covid el 15 de setembre. Un total de 12 comunitats ja la tenen operativa, mentre que Catalunya està ultimant-ne els detalls, acabant d’integrar serveis. De moment ja compta amb 3,5 milions de descàrregues arreu de l’Estat, però, segons el ministeri d’Economia, a càrrec de l’aplicació, per anar bé caldria se la descarreguessin vuit milions, un 20% de la població.

stats