Coronavirus

Les residències permeten passejades i sortides de tres dies

Els professionals que siguin contactes estrets continuaran treballant si les proves diagnòstiques de control surten negatives

3 min
Una dona entrant en una residència del Baix Llobregat, en una imatge d'arxiu

MartorellLa lleugera millora de la situació de l'epidèmia a Catalunya torna a portar oxigen a les residències geriàtriques, que a partir d'avui autoritzen les passejades exteriors i les sortides de menys de tres dies, sempre que l'usuari es relacioni amb una única bombolla de convivència. Fins ara, el protocol de Salut i Drets Socials només permetia sortides a partir de tres dies i havia restringit el contacte a visites dins del perímetre del centre, unes limitacions denunciades per les associacions de familiars, que les consideren un maltractament institucional. Aquests associacions asseguren que els residents, malgrat tenir la taxa de vacunació més alta, pateixen unes restriccions dels seus drets fonamentals que no pateixen la resta de la població, que gaudeix d'un alt grau de mobilitat. En aquest sentit, la Coordinadora 5+1 ha portat les mesures restrictives a la Fiscalia, que encara no s'hi ha pronunciat.

Maria Agulló fa setmanes que només pot veure la seva mare nonagenària als jardins de la residència on va ingressar fa un parell d'anys, i explica contenta que aquest matí li han trucat del centre geriàtric per explicar-li que la visita que té concertada per avui la podrà fer al carrer. "És poc, ja ho sé, però després de tants mesos em sembla que suposa un gran pas per recuperar la llibertat", diu, i subratlla que endur-se la mare més enllà de tres dies és inviable perquè casa seva no està preparada per a llargues estades. Una altra cosa és, apunta, "per a un dinar de diumenge", cosa que a partir d'ara podrà fer. En aquests mesos pandèmics Agulló s'ha acostumat als nombrosos canvis de protocols que regeixen els centres catalans, amb tancament i reobertures constants, en funció de la transmissió del covid a l'exterior. Amb l'actual protocol, ha de donar negatiu en un test d'antígens que es fa a la residència, el requisit definitiu per poder tenir contacte, i signar un document de responsabilitat.

Falta de professionals

No obstant això, per a Vicente Botella, president de la patronal de petites residències Upimir, aquests tràmits són poc eficaços perquè assegura que sovint la recollida i tornada dels usuaris les fan diferents persones. A més, com que són els mateixos professionals els encarregats de fer els tests diagnòstics a l'entrada del centre, és un temps que deixen de dedicar als usuaris i per això reclama de les famílies "comprensió i col·laboració" amb les direccions de les residències, que fa anys que arrosseguen una falta de personal. Per això Botella es mostra satisfet pel fet que el protocol inclogui la demanda patronal que els treballadors que siguin un contacte estret però que en les quatre PCR de control donin negatiu puguin continuant treballant degudament protegits amb EPI, tot i que assenyala que encara ara hi ha divergències mèdiques i hi ha metges que donen baixes mèdiques per a aquests casos.

Per a l'entitat Els Estels Silenciats, el relaxament de les restriccions a les residències és una bona notícia però és del tot insuficient perquè els drets dels usuaris "continuen vulnerats". En aquest sentit, Olga Fontova retreu a la conselleria de Drets Socials la decisió de tancar la comissió d'investigació sobre la situació dels centres en la pandèmia. "No es pot construir un nou model assistencial sense avaluar què va passar, perquè no sabrem com millorar les coses", afirma. Una de les queixes de les entitats de famílies és que cada centre aplica el protocol vigent en funció de la seva disponibilitat de personal o d'espai per poder fer les visites amb distància, i això provoca que n'hi hagi que han tornat a tancar les portes o que fins i tot mantenen en quarantena usuaris per un treballador que ha donat positiu, tot i que Salut rebutja els confinaments per als residents correctament vacunats.

Una de les novetats és que aquests contactes estrets correctament vacunats (el 97,6% dels residents, segons Salut) hauran de passar tres PCR en 15 dies per comprovar que no s'han contagiat en lloc de les quatre que estaven fixades fins ara. En el cas del resident contagiat, sí que haurà de passar 10 dies en aïllament. Pel que fa als professionals, es mantenen els cribatges periòdics ja vigents: dos tests d'antígens i una PCR a la setmana per als que no estan totalment vacunats i una prova diagnòstica cada 14 dies per als membres de la plantilla immunitzada. Fontova lamenta la "falta d'equilibri" a l'hora d'exigir proves diagnòstiques. "Cada cop que vaig a veure la meva mare em fan un test d'antígens; als treballadors, cada tres dies, i a la meva mare, cap", il·lustra.

stats