Societat 31/05/2021

Crida per recollir donacions de sang abans de l'estiu

Les persones vacunades i les que hagin passat el covid fa més de 28 dies són aptes per donar

ARA
1 min
Una donant de plasma, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEs necessita sang. El Banc de Sang i de Teixits fa una crida perquè els donants vagin als centres habituals o les unitats mòbils que recorren Catalunya. La millora de la situació epidemiològica als hospitals està fent que es reprengui l'activitat quirúrgica no urgent que s'havia desprogramat en els mesos anteriors per centrar els esforços en la cura dels malalts covid. Així doncs, tot i que les donacions han crescut un 5% respecte del primer trimestre del 2020, és una xifra insuficient per abastir l'increment del 15% de transfusions.

De moment, les reserves de sang garanteixin transfusions per als pròxims sis dies, un termini prou ampli per no haver de parlar d'urgència, però lluny dels 10 dies de marge que es consideren òptims, explica el director dels Serveis Hospitalaris del Banc, Enric Contreras, que apunta que tots els hospitals estan en una situació similar. A més, Contreras afegeix que falten poques setmanes per a les vacances d'estiu, quan si bé les transfusions baixen en un 10%, les donacions ho fan en un 25%. "Si volem encarar bé l'agost i no tenir problemes, cal que hi hagi més donacions", insisteix.

Contreras diu que tot i que algunes vacunes impliquen una espera d'entre una o dues setmanes abans de poder donar sang, pel que fa a les del covid-19 no cal cap termini d'espera i es pot donar sang "fins i tot el mateix dia" de la vacunació, si la persona es troba bé i no mostra efectes secundaris. Pel que fa als positius per coronavirus, abans de donar sang han de deixar passar 28 dies des del moment que donen negatiu en un test.

stats