Societat 02/04/2020

Les tres maneres de fer gratuït el transport públic durant l'estat d'alarma

Validadores que no marquen, torns oberts i bitllets senzills sense cost per a l'usuari

Ara
2 min
El Govern admet preocupació per les imatges de metros plens en el primer dia laborable en estat d'alarma

BarcelonaAvui entra en vigor la suspensió del pagament del transport públic de l'àrea de Barcelona mentre duri l'estat d'alarma. Aquesta mesura va ser acordada dimarts passat en el marc del Consell d'Aministració de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM). Els diferents operadors han coordinat amb l'ATM com es portarà a la pràctica aquesta gratuïtat. Es farà, segons ha informat l'ATM, per tres mètodes diferents.

Metro, Ferrocarrils de la Generalitat i autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) aplicaran el sistema de pista lliure: caldrà validar el bitllet per obrir els torns de pas, tot i que aquesta validació no tingui cap efecte més enllà de controlar el nivell d'ocupació. És a dir, el viatge no es descomptarà del títol de transport que s'utilitzi. De fet, es podran fer servir títols esgotats o ja caducats per fer aquest pas.

Rodalies, per la seva banda, obrirà els torns per sensors d’aproximació i sense que sigui necessari cap bitllet. Aquest sistema també permetrà controlar el volum de demanda. Avui mateix, segons dades de Renfe, s'ha assolit la demanda més baixa d'ençà que va començar l'estat d'alarma: ha caigut un 95,5% respecte a un dia normal.

La tercera via per garantir que el transport públic passa a ser gratuït serà emetre (sense cap cost) un bitllet senzill. Això és el que oferiran als usuaris els busos de la direcció general de Transports i Mobilitat i els dels municipis adscrits a l'AMTU. El bitllet no s'entregarà als passatgers, sinó que es guardarà per poder fer un control d'ocupació.

La suspensió de tarifes es mantindrà d'entrada fins al 9 d'abril, però el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ja ha avançat que es podrà prorrogar en el cas que l'estat d'alarma també s'allargui. L'objectiu és que la gent que s'ha de desplaçar perquè fa una feina considerada essencial ho pugui fer sense que això li suposi un cost. L'ATM alerta, però, que si es detecta que això fa créixer la mobilitat no essencial, la gratuïtat s'anul·larà. Serà la policia qui verifiqui que només es desplacen les persones que poden fer-ho.

L'Ajuntament de Barcelona agraeix l'esforç que estan fent miles de persones cada dia per no moure's de casa i reconeix que això s'està reflectint en una devallada molt rellevant de la mobilitat a la ciutat.

stats