Catalunya registra menys de 100 pacients d'UCI per coronavirus per primer cop des de l'inici de la pandèmia

Pel que fa als positius, n'hi ha 203 de nous en l'últim còmput i la xifra arriba als 69.252

Per primer cop des que va començar la pandèmia del coronavirus, Catalunya ha aconseguit registrar menys de 100 persones ingressades a l'UCI a causa del covid-19 i actualment n'hi ha 94, 9 menys que ahir. El dia que hi va haver més persones a l'UCI a Catalunya va ser el 6 d'abril, amb 1.529 pacients ingressats als llits de cures intensives. En total, des de l'inici de la pandèmia han passat per l'UCI 4.110 persones a Catalunya i s’han comptabilitzat un total de 38.789 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb covid-19. En les últimes 24 hores, 32 persones han rebut l'alta.

Pel que fa al nombre de morts per coronavirus, la xifra ha augmentat aquest divendres en 5 i el total arriba a 12.439 defuncions amb covid-19 o com a casos sospitosos registrades per les funeràries des del començament de la pandèmia. D'aquestes persones, 6.791 han mort en un centre hospitalari o sociosanitari, 4.082 en una residència i 787 al domicili Els casos restants són no classificables per falta d’informació.

Per saber com està actualment la situació a Catalunya, en els últims set dies (des del divendres 5 de juny fins al dijous 11) s'han notificat 45 defuncions per coronavirus (per ara, tan sols 6 en els últims dos dies), a més de 635 contagiats nous.

I és que com passa des de fa alguns dies, les dades de l'actualització no corresponen només a les notificacions de persones mortes en les últimes 24 hores, sinó que també hi ha comptabilitzats casos dels últims dies que no s'havien inclòs al recompte fins ara. Aquest divendres, Salut ha notificat 5 morts més vinculades al coronavirus, però cap correspon a les últimes 24 hores. Així doncs, per data de defunció totes les morts notificades avui corresponen a dies anteriors. Fonts de la conselleria recorden que hi pot haver retards en les notificacions i que hi podria haver víctimes atribuïbles a les últimes 24 hores que encara no s'han notificat. 

22 positius en les últimes 24 hores

Pel que fa als contagis, la xifra s'enfila fins a 69.252 casos positius, una dada que suposa un increment de 203 casos en el còmput total català, si bé tan sols s'han registrat 22 positius en les últimes 24 hores. La variació entre l'increment total (+203 casos) i que només 22 corresponguin a les últimes 24 hores s'explica perquè el departament de Salut també aporta una retrospectiva dels casos que, malgrat que poden ser notificats recentment atès que es fan més proves, tests i estudis, es poden correspondre amb contagis de ja fa dies, i per això els distribueixen al llarg de la sèrie en el dia que pertocaria a aquests contagis.

A la xifra total de 69.252 contagiats confirmats, 63.368 s'han pogut acreditar mitjançant una PCR positiva o han sigut confirmats epidemiològicament (que vol dir que, malgrat que no han passat una PCR, sí que tenen un diagnòstic compatible amb el covid-19, se'ls ha fet una radiografia i s'ha acreditat que han estat en contacte amb un altre positiu). Els detectats amb aquests mètodes són els que es poden distribuir majoritàriament al llarg de la sèrie per dies. Però Salut també continua detectant casos mitjançant tests d'anticossos o proves Elisa (assaig d'immunoabsorció lligat a enzims), que acrediten que s'ha passat la malaltia però és difícil saber quan va ser el contagi, sobretot en els casos asimptomàtics.

Pel que fa a les residències de gent gran, 14.439 persones han estat confirmades com a positives de coronavirus. Finalment, fins a aquest divendres, 1.382 professionals de residències estan aïllats per sospita o confirmació de ser positius de coronavirus.