Societat 07/03/2020

S'ajorna fins a l'octubre la Marató de Barcelona pel coronavirus

Dues noves morts a Madrid i a Vitòria eleven a deu les víctimes. Ja hi ha 441 contagiats a l'Estat

Leandre Ibar / Laia Forès
3 min
Imatge de la mitja marató de Barcelona del 2020, que es va poder celebrar el passat 20 de febrer malgrat el Covid-19

Barcelona / MadridLa 42a edició de la Marató de Barcelona, que s'havia de celebrar el 15 de març, s'ha ajornat fins al dia 25 d'octubre pel coronavirus, segons ha anunciat aquest dissabte l'Ajuntament de Barcelona en un comunicat. Ho han decidit en una reunió els representants de l'àrea d'esports del consistori, l'Agència de Salut Pública de Barcelona, la Secretaria General d'Esports de la Generalitat i els departaments de Salut i Interior del Govern. L'edició del 2019 va tenir 17.500 corredors.

El Departamemt de Salut, d'altra banda, ha confirmat aquesta nit 3 casos nous de coronavirus a Catalunya. Es tracta de dues dones de 48 i 36 anys i d’un home de 51 anys. Tots les persones afectades per coronavirus a Catalunya estan en estat lleu, excepte 4 que estan en estat greu.

"S'ha acordat posposar la prova per continuar treballant en la contenció del coronavirus, seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) pel que fa a grans esdeveniments", ha explicat l'Ajuntament.

Segons el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, l'ajornament és una decisió "lògica" tenint en compte que s'esperaven més de 1.000 participants procedents de zones de risc del Covid-19. "Entenem que la decisió s'ajusta a les recomanacions", ha subratllat.

En el cas de la manifestació del 8M que acollirà Barcelona aquest diumenge, la Generalitat i l'Ajuntament descarten prendre mesures. "La manifestació de diumenge és un esdeveniment que es fa a cada un dels països, i per tant no tindrà una arribada de visitants internacionals com pot ser la Marató", ha subratllat aquest dissabte la gerent de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, Carme Borrell.

Noves víctimes mortals

Una nova mort aquest dissabte a Madrid i una altra a Vitòria eleven a 10 les vítimes del Covid-19 a tot l'Estat. Es tracta d'un home de 91 anys amb patologies prèvies que ha mort a l'Hospital Infanta Leonor, a Vallecas, i d'un altre home de 90 anys que també patia malalties prèvies i que ha mort a l'Hospital de Txagorritxu de la capital alavesa.

El ministeri de Sanitat també ha elevat aquest dissabte a 441 els casos confirmats de coronavirus en el conjunt de l'Estat, tot i que la xifra real és superior perquè hi ha comunitats autònomes que encara no han comunicat al ministeri els casos de les últimes hores. Se'ls hi hauria de sumar, com a mínim, els 3 nous de Catalunya. Madrid és la comunitat més afectada, amb 174 casos, segons l'actualització d'aquest dissabte, 34 més que divendres. Simón ha explicat en roda de premsa que una trentena de persones ja estan recuperades i han estat donades d'alta.

Contagiats a un funeral

Simón ha destacat que un dels focus més importants del coronavirus a Espanya es troba a la Rioja, comunitat autònoma on s'han detectat 39 casos. La majoria d'aquests estan localitzats a la població d'Haro i es tracta de persones que es van contagiar en un funeral que es va celebrar fa dues setmanes a Vitòria. Els afectats es troben en aïllament domiciliari i compten amb agents de la policia al carrer que vigilen que compleixin l'aïllament imposat.

En aquest sentit, la consellera de Salut de la Rioja, Sara Alba, ha recordat aquest dissabte que "l'obligació d'obediència no és una qüestió voluntària, és un deure" i ha explicat en una roda de premsa que la presència de les forces i cossos de seguretat a Haro és per "assegurar que les mesures s'estan complint".

També la delegada del govern espanyol a La Rioja, María Marrodán, ha destacat que els ciutadans de respectar les recomanacions del coronavirus i les mesures per evitar la seva propagació. Marrodán han ha advertit que "serem ferms i en els casos en què no es compleixin aquestes indicacions es prendran les mesures necessàries perquè es compleixin, fins i tot de manera forçosa". També ha avisat que l'incompliment de les mesures pot portar sancions administratives que van des dels 3.000 fins als 600.000 euros.

stats