Societat 15/03/2020

Multes de 100 a 600.000 euros i penes de presó de fins a 4 anys per a qui incompleixi l'estat d'alarma

Interior mobilitza la seguretat privada i estableix controls en espais públics i transports

Mariona Ferrer I Fornells
5 min
Un cotxe de la guàrdia urbana patrullant per la Diagonal de Barcelona durant el primer dia d'aplicació de l'estat d'alarma.

MadridEl ministeri de l'Interior ha establert aquest diumenge els criteris amb què han d'actuar les forces i cossos de seguretat de l'Estat, així com també Mossos i Ertzaintza, a més de les policies locals durant la vigència de l'estat d'alerta pel coronavirus. Tots aquests cossos policials passen ara a estar sota la batuta del ministre Fernando Grande-Marlaska, que també controlarà les empreses de seguretat privada que prestin servei en les instal·lacions o els serveis afectats, com per exemple hospitals i altres institucions públiques. Els cossos de seguretat establiran dispositius de seguretat, fixos i mòbils, tant a les vies i espais públics com a la xarxa de transport, en particular als llocs i franges horàries amb més afluència, segons explica Interior en una nota de premsa.

El ministeri recorda, de la mateixa manera que fa el reial decret, que "l'incompliment o la resistència a les ordres de l'autoritat competent serà sancionat d'acord amb el que estipulin les lleis". Segons expliquen fonts d'Interior a l'ARA, les normes vigents que s'utilitzaran per fer complir l'estat d'alarma són la polèmica Llei de Seguretat Ciutadana, que el PSOE havia promès derogar però que encara està en vigor, i el Codi Penal. Això genera una gran possibilitat de sancions: des de 100 euros fins a 600.000 euros de multa -en el cas més greu que contempla la llei, en cas d'incomplir "de forma reiterada" les instruccions donades o bé que s'incomplís un requeriment de l'autoritat que comportés greus danys per a la salut- i de fins a quatre anys de penes de presó per un delicte de resistència o atemptat greu a l'autoritat.

L'exèrcit també podrà multar: els militars seran agents de l'autoritat

Dependrà, doncs, del criteri de cada força de seguretat, així com dels militars que es despleguin al carrer, ja que amb l'estat d'alarma passen a tenir caràcter d'agent de l'autoritat i, per tant, tenen plenes facultats per sancionar o privar de llibertat per raons de salut pública. Defensa ja ha desplegat avui mateix la Unitat Militar d’Emergències (UME) a Madrid, València, Sevilla, Saragossa, Lleó, Las Palmas i Santa Cruz de Tenerife. També s’han activat metges militars a la reserva i s'ha donat instruccions a la farmàcia militar perquè incrementi l'elaboració de solució desinfectant hidroalcohòlica, així com altres medicaments genèrics que puguin ser necessaris.

Des d'Interior recorden, però, s'actuarà sempre seguint "els principis de proporcionalitat i necessitat, dirigits a protegir la salut i seguretat dels ciutadans i contenir la progressió de la malaltia". A tall d'exemple, si algú està corrent per un parc, es troba un control, és advertit i decideix tornar cap a casa, no s'enfrontarà a cap multa. Ara bé, si decideix fer una segona volta al parc i de nou l'atura un control policia, sí que es pot enfrontar a una sanció. També pel que fa la norma de no sortir acompanyat al carrer. Si un familiar ha d'acompanyar a una altra persona a la feina perquè no té carnet de conduir, les autoritats, a priori, no imposaran cap sanció, informen les mateixes fonts d'Interior.

A més de vigilar per al compliment de les limitacions de moviments, una de les prioritats fonamentals dels cossos de seguretat de tots serà "auxiliar" les institucions i professionals sanitaris quan hagin de prestar assistència urgent, així com mantenir la seguretat dins els hospitals i també blindar tant magatzems com distribució de productes farmacèutics i les farmàcies mateix. Un altre dels punts crítics on s'establiran seran supermercats i punts de venda per evitar aglomeracions.

Repassem a continuació la graduació de les multes i penes per casos d'acord amb la llei mordassa i el Codi Penal.

Sancions

Les multes seran del grau mínim si no hi ha reincidència. En cas d'haver-hi violència, amenaça o intimidació, ja serien de grau mitjà. El màxim és en casos excepcionals.

Lleus, de 100 a 600 euros: article 37 de la Llei de Seguretat Ciutadana

 • "La retirada de tanques, encintats o d'altres elements fixes o mòbils col·locats per les forces i cossos de seguretat de l'estat per delimitar perímetres de seguretat, fins i tot amb caràcter preventiu, quan això no constitueixi una infracció greu"
 • "Les faltes de respecte i consideració a membres de les forces i cossos de seguretat de l'Estat en l'exercici de les seves funcions de protecció de la seguretat, quan aquestes conductes no siguin constitutives d'una infracció penal"
 • "L'incompliment de l'obligació d'obtenir la documentació personalment legalment exigida, així com l'omissió negligent de la denúncia de la seva sostracció o pèrdua"
 • "Els danys o deslluïment de béns mobles i immobles d'ús o serveis públics, així com de béns mobles o immobles privats, quan no constitueixin una infracció penal"

Greus, de 601 a 30.000 euros: article 36.6 de la Llei de Seguretat Ciutadana.

 • "La desobediència o la resistència a l'autoritat o als seus agents en l'exercici de les seves funcions, quan no siguin constitutives de delicte, així com la negativa a identificar-se a requeriment de l'autoritat o dels seus agents o l'al·legació de dades falses o inexactes en els processos d'identificació"

* De 601 a 10.400 euros en grau mínim, de 10.401 euros a 20.200 en grau mitjà i de 20.201 a 30.000 euros en grau màxim

Molt greus, de 30.001 a 600.000 euros: article 35 de la Llei de Seguretat Ciutadana

 • "Les reunions o manifestacions no comunicades o prohibides en infraestructures o instal·lacions on es presten serveis bàsics per a la comunitat o a prop d'aquestes espais, així com la intrusió en aquests recintes, inclòs sobrevolar-los, quan, en qualsevol d'aquests supòsits s'hagi generat un risc per a la vida o la integritat física de les persones"
 • Afectaria el cas de manifestacions a les portes d'un hospital en plena crisi sanitària, per exemple. De 30.001 a 220.000 euros en grau mínim, de 220.001 a 410.000 euros en grau mitjà i de 410.000 a 600.000 euros en grau màxim.

Penes de presó

Per atemptat a l'autoritat, els seus agents i els funcionaris públics i, de resistència i desobediència

D'un a tres mesos de multa: article 556.2 del Codi Penal

 • "Els que faltin el respecte i la consideració deguda a l'autoritat en l'exercici de les seves funcions"

De tres mesos a un any per resistència i multa de 6 a 18 mesos: article 556.1 del Codi Penal

 • Totes aquelles persones que "es resisteixin o desobeeixin greument a l'autoritat o als seus agents en l'exercici de les seves funcions, o al personal de seguretat privada, degudament identificat, que desenvolupi activitats de seguretat privada en cooperació i sota el comandament de les forces i cossos de seguretat"

D'un a quatre anys per atemptat i multa de tres a sis mesos: articles 550 a 556 del Codi Penal

 • "Qui agredeixi o, amb intimidació greu o violència, oposi resistència greu a l'autoritat, als seus agents o funcionaris públics quan estiguin en l'exercici de les seves funcions"
 • També quan es cometin contra "funcionaris docents o sanitaris en l'exercici de les seves funcions pròpies del càrrec". En aquest cas la presó seria de sis mesos a tres anys
 • Les mateixes penes s'imposaran a qui actuï igual contra militars que, vestits d'uniforme, estiguin oferint un servei encomanat per les autoritats. També contra membres del personal sanitari o equips de socors en cas d'una situació d'emergència, així com personal de seguretat privada degudament identificat que faci tasques en cooperació amb els cossos de l'Estat, com ara s'ha habilitat a fer.
 • També s'imposaran penes a les persones que facin ús de la violència o intimidin les persones que auxiliïn agents o funcionaris
stats