Societat 11/05/2016

Una crema que esborra al 100% les arrugues? Un grup de científics del MIT ho ha aconseguit

Els investigadors han desenvolupat un polímer que actua com una segona pell, més jove i flexible, que resisteix tot el dia

S. Soro
2 min

BarcelonaA mesura que ens fem grans, la pell perd flexibilitat i elasticitat. És un dels motius pels quals les persones comencem a semblar més velles: apareixen les arrugues, es remarquen les línies d'expressió i les bosses als ulls es fan més evidents. Ara, investigadors del Massachusetts Institute of Technology (MIT) han desenvolupat un material per posar-hi remei. Es tracta d'un polímer que mimetitza les propietats del teixit epitelial sa i que, per tant, funciona com una segona pell, que és suau, flexible i bàsicament invisible.

Aquesta segona pell, que els investigadors han presentat a la revista Nature Materials, conté totes les característiques d'una pell jove i és transpirable i resistent a l'aigua. La fina capa que aquest polímer estén sobre el teixit epitelial cobreix les arrugues i, en aparença, fa un viatge enrere en el temps, sense cap cirurgia invasiva i amb la possibilitat de ser retirada en acabar el dia. "Crear un material que es comporti com la pell és molt difícil", diu Barbara Gilchrest, coautora de l'estudi. "Molta gent ho ha intentat, i els materials que s'han presentat fins ara no han aconseguit ser alhora flexibles, còmodes, no irritants i amb la capacitat d'adaptar-se al moviment de la pell i retornar a la seva forma original", afegeix.

Com funciona

El material que han presentat els investigadors del MIT, batejat com a XPL, funciona en dues etapes, tal com expliquen en el vídeo de presentació. En primer lloc, els usuaris apliquen sobre la pell una crema invisible que conté un polímer fet de siloxà, formulada a partir d'una cadena que alterna molècules de silicona i oxigen. A continuació s'aplica una segona crema, de color blanc. És un catalitzador de platí que activa el polímer per formar enllaços creuats, de manera que es converteix en una làmina elàstica i fina que difon la llum per donar a la pell una aparença més juvenil. Els investigadors afirmen que els efectes duren tot el dia, sense veure's afectats pel sol o la pluja.

Deu aliments que rejoveneixen més que el bòtoxEl polímer, que ha estat provat amb èxit en diversos consumidors, està limitat de moment a usos cosmètics, però els investigadors subratllen que a mesura que avanci la recerca es podrà destinar també a usos mèdics, com ara tractar els èczemes, hidratar la pell o subministrar medicaments i antibiòtics.

Els investigadors del MIT preveuen que seran moltes les companyies de cosmètica que s'interessaran per aquest nou material. Fins ara, n'hi ha que ja han provat productes similars –que ja comercialitzen– i en mostren els resultats a YouTube, tot i que sense el segell del famós institut tecnològic.

stats