Revenda de números a la cua per aconseguir el certificat de penals

A tot Catalunya només hi ha una oficina on es pugui fer el tràmit, obligatori per treballar amb nens i joves, de manera presencial

 

L'Anna Palomeque, la Georgina de Lázaro i la Lídia Villar són monitores del menjador d'una escola de primària de Sant Andreu a Barcelona. Abans del 29 de gener han de presentar el certificat d'antecedents penals al seu lloc de feina que exigeix la llei de protecció al menor, modificada a l'estiu, per a les persones que treballen amb nens i joves.

L'única oficina de tot Catalunya que expedeix el document està ubicada al carrer Garcilaso, 123 de Barcelona, que en les darreres setmana s'ha col·lapsat.

L'Anna, la Georgina i la Lídia han arribat a l'oficina del ministeri de Justícia a les 9 del matí. "La cua gairebé donava la volta a l'illa de cases", expliquen. Quan han començat a repartir els números –se n'han donat 480, 80 més que en els darrers dies– se n'han quedat sense per a una vintena de persones. "Unes noies que tenien els 438, 439 i 440 ens han dit si els volíem per sis euros (dos per número) perquè no podien perdre tot el matí i els hi hem comprat. Deien que així com a mínim es pagaven el pàrquing", relaten.

"Unes noies que tenien els 438, 439 i 440 ens han dit si els volíem per sis euros (dos per número) perquè no podien perdre tot el matí", explica l'Anna

Totes tres qualifiquen de "lamentable" que des de Madrid no es posin més recursos per aconseguir el document i més tenint en compte que aquest dilluns s'ha obert la borsa de treball del Departament d'Ensenyament per als docents que vulguin optar, per primera vegada, a fer substitucions i que també necessiten el document. "La informació és mínima. Aixo és una pressa de pèl. Entre els dos euros que hem pagat pel número més els 3,70 que costa el tràmit la broma ja puja fins als 5.70 euros. Arribarem tard a la feina i a sobre el paper té una vigència d'un any", lamenten.

La Carla Gimber fa  més de sis hores que és a la cua. Ella ha aconseguit el número 400 i a quarts d'una del migdia encara tenia 70 persones davant. Estudia un grau de FP d'Educació Infantil i necessita el certificat per seguir fent pràctiques en una escola bressol de Santa Coloma de Gramenet. "Algunes companyes meves han intentat fer el tràmit per internet però els ha estat impossible perquè es penja cada dos per tres i els dóna errors. Per correu convencional no cal ni intentar-ho perquè triguen més de dos mesos", denuncia. La Carla està indignada. No entén com en ple segle XXI es trobi en aquesta situació.

El Marc Invernon, també de Santa Coloma de Gramenet, està patint els danys col·laterals de la modificació de la llei, ja que ell també està fent cua però per aconseguir un certificat d'últimes voluntats. Aquest dimarts és el tercer cop que intenta aconseguir el document. Va venir per primer cop divendres i es va quedar sense número, dilluns tampoc va tenir sort i avui s'ha presentat a les vuit del matí i ha aconseguit el 411. "La gent que era a la primera fila havia arribat a quarts de tres de la matinada i han passat la nit al ras tapats amb mantes i sacs de dormir", explica.

Més funcionaris però menys hores

Fonts de la delegació del govern espanyol a Barcelona asseguren que aquest dimarts s'ha ampliat la plantilla de l'oficina amb dos funcionaris. Ara bé l'oficina a partir d'aquest dimarts, tot i les cues, tancarà cada tarda. Fins ara obria dilluns, dimecres i divendres.

Ensenyament allarga el termini

Davant les dificultats d'aconseguir el document, el departament d'Ensenyament ha anunciat aquest dimarts a la tarda que prorroga la presentació de la certificació per a les persones que s'inscriguin a la borsa de treball de personal docent fins al 23 de març i no el 8 febrer, com estava previst inicialment.

 

 

 

 

 

Més continguts de