'Som, estem aquí', un curtmetratge per fer visible la paràlisi cerebral

El documental, impulsat per la FEPCCAT, està dirigit per la cineasta Roser Aguilar

Ara
20/07/2017
2 min

BarcelonaLa Federació Catalana d’Entitats de Paràlisi Cerebral i Etiologies Similars (FEPCCAT) va presentar ahir a la tarda el curtmetratge 'Som, estem aquí (L’altra cara de la paràlisi cerebral i discapacitats similars)'. El projecte audiovisual, dirigit per la cineasta Roser Aguilar ('Lo mejor de mí', 'Brava'), amb música del compositor i músic Emili Baleriola i veu en off de l’actriu Bruna Cusí ('Incerta glòria', 'Estiu 1993') compta amb el testimoni dels afectats, les famílies, els professionals i les entitats que integren la FEPCCAT.

La principal missió de la peça és, segons la FEPCCAT, fer visible el col·lectiu de persones que conviuen amb aquesta discapacitat i "posar en valor la lluita del seu dia a dia", així com el paper de les entitats que vetllen pels seus drets i benestar.

El desconeixement de la discapacitat fa que, tot sovint, les persones sense discapacitat no s’atreveixin a comunicar-se amb les que sí que en tenen. 'Som, estem aquí' aposta per superar aquestes barreres, alhora que convida el públic a "estimar, respectar i escoltar" les persones amb paràlisi cerebral i a aprendre'n.

El cartell del curtmetratge 'Som, estem aquí'

'Som, estem aquí' és el resultat del projecte 'L’altra cara de la paràlisi cerebral', amb el qual la FEPCCAT vol "trencar prejudicis" i mostrar, de forma directa, amb proximitat i tendresa -però sense renunciar a punts d’humor- l’energia de les persones amb paràlisi cerebral i discapacitats similars.

La presentació d'ahir, que va comptar amb la projecció de la cinta i un col·loqui conduït pel periodista Marc de las Heras, va permetre el retrobament dels protagonistes de la cinta amb l’equip tècnic. Les primeres intervencions del col·loqui obert van ser, precisament, dels protagonistes del film i d’altres persones amb paràlisi cerebral. Totes van expressar el seu "agraïment" per la peça i van manifestar la necessitat de "seguir treballant per fer visible el col·lectiu".

Una crida a la integració social

La FEPCCAT remarca que 'Som, estem aquí' és, sobretot, una "crida reivindicativa a apropar-nos a les persones amb paràlisi cerebral i discapacitats similars", i a descobrir el món i els valors que envolten les entitats per "construir una societat millor". En aquest sentit, 'som' vol significar l'existència, la realitat d’una gran quantitat de persones amb paràlisi cerebral, i la tenacitat, la perseverança i la il·lusió que tenen. 'Estem aquí' és un reclam i l’anunci que el col·lectiu, les entitats i la FEPCCAT seguiran treballant fins a aconseguir la plena integració social d'aquest col·lectiu.

'Som, estem aquí' s'ha fet amb la col·laboració de la Fundació SGAE. El projecte va començar fa una mica més d’un any i la cineasta Roser Aguilar ha fet la seva feina de forma voluntària.

stats