Societat 15/06/2020

Catalunya registra 35 morts i 587 contagis per coronavirus en els últims set dies

Es manté la xifra de 82 ingressats a l'UCI i 13 pacients han rebut l'alta mèdica en les últimes 24 h

Nuria García
2 min
Uci de l'Hospital del Mar

BarcelonaEl nombre de morts per coronavirus ha augmentat aquest dilluns en 4 i la xifra total arriba a 12.457 defuncions amb covid-19 o com a casos sospitosos registrats per les funeràries des del començament de la pandèmia. D'aquestes persones, 6.799 han mort en un centre hospitalari o sociosanitari, 4.084 en una residència i 788 al domicili. Els casos restants són no classificables per falta d’informació.

Per saber com està actualment la situació a Catalunya, en els últims set dies (des del dilluns 8 de juny fins al diumenge 14) s'han notificat, segons les dades del departament de Salut, 35 defuncions per coronavirus, a més de 587 contagiats nous.

I és que, com passa des de fa alguns dies, les dades de l'actualització no corresponen només a les notificacions de persones mortes en les últimes 24 hores, sinó que també hi ha comptabilitzats casos dels últims dies que no s'havien inclòs al recompte fins ara. Aquest dilluns, Salut ha notificat quatre morts més vinculades al coronavirus, però només una correspon a les últimes 24 hores. Així doncs, per data de defunció tres morts notificades avui correspondrien a dies anteriors. Fonts de la conselleria recorden que hi pot haver retards en les notificacions i que hi podria haver víctimes atribuïbles a les últimes 24 hores que encara no s'han notificat.

Així, pel que fa als contagis, la xifra s'enfila fins a 69.674 casos positius, una dada que suposa un increment de 109 casos en el còmput total català, si bé només s'han registrat 17 positius en les últimes 24 hores. La variació entre l'increment total (+109 casos) i que només 17 corresponguin a les últimes 24 hores s'explica perquè el departament de Salut també aporta una retrospectiva dels casos que, malgrat que poden ser notificats recentment atès que es fan més proves, tests i estudis, es poden correspondre amb contagis de ja fa dies, i per això els distribueixen al llarg de la sèrie en el dia que pertocaria a aquests contagis.

A la xifra total de 69.674 contagiats confirmats, 63.622 s'han pogut acreditar mitjançant una PCR positiva o han sigut confirmats epidemiològicament (que vol dir que, malgrat que no han passat una PCR, sí que tenen un diagnòstic compatible amb el covid-19, se'ls ha fet una radiografia i s'ha acreditat que han estat en contacte amb un altre positiu). Els detectats amb aquests mètodes són els que es poden distribuir majoritàriament al llarg de la sèrie per dies, però Salut també continua detectant casos mitjançant tests d'anticossos o proves Elisa (assaig d'immunoabsorció lligat a enzims), que acrediten que s'ha passat la malaltia però és difícil saber quan va ser el contagi, sobretot en els casos asimptomàtics.

La xifra d'ingressats a l'UCI es manté en 82

Pel que fa a les persones ingressades a l'UCI, actualment n'hi ha 82, els mateixos que ahir. Des de l'inici de la pandèmia han passat per la unitat de cures intensives dels hospitals catalans 4.112 persones i s’han comptabilitzat un total de 39.052 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb covid-19. En les últimes 24 hores, 13 persones han rebut l'alta.

Pel que fa a les residències de gent gran, 14.811 persones han estat confirmades com a positives de coronavirus. Finalment, fins a aquest dilluns 1.148 professionals de residències estan aïllats per sospita o confirmació de ser positius de coronavirus.

stats