Societat 29/07/2013

Un 43,5% d'auxiliars de bombers no poden treballar en l'extinció d'incendis perquè no tenen vestit ignífug

Uns 270 dels 620 tècnics contractats aquest estiu per la Generalitat encara no han rebut la vestimenta adequada per treballar a la primera línia dels focs

Efe
2 min
Diferents dotacions dels Bombers han treballat en l'extinció de l'incendi declarat aquest divendres a la tarda

BarcelonaUns 270 dels 620 auxiliars forestals contractats aquest estiu per la Generalitat per a la campanya forestal –és a dir, el 43,5%– no poden treballar a la primera línia dels focs perquè encara no han rebut les granotes ignífugues adequades, segons han denunciat aquest dilluns els sindicats dels Bombers.

Segons ha explicat a Efe el representant de CCOO dels Bombers de la Generalitat, Josep Fontcuberta, el departament d'Interior ja ha comprat les granotes, però encara no els han arribat.

Els sindicats van denunciar aquesta situació a la Inspecció de Treball, que va fer un requeriment per evitar que els auxiliars que no disposen del material adequat facin tasques d'intervenció directa en els focs.

Els sindicats CCOO, UGT i CATAC dels Bombers de la Generalitat també han denunciat en un comunicat que els auxiliars forestals han rebut material, com guants, usats i en mal estat.

En el seu comunicat, els sindicats recorden que al mes de setembre passat van demanar a la direcció general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments (DGPEIS) que planifiqués la compra de les granotes ignífugues per al personal auxiliar perquè entenien que "les que hi havia disponibles per a la campanya forestal del 2013 no complien amb la vigent normativa de seguretat i salut".

També van demanar que es garantissin els reconeixements mèdics, relatius a la vigilància de la salut, per a tot el personal contractat durant la campanya d'estiu.

El passat 9 de juliol, els delegats de prevenció dels tres sindicats van presentar una denúncia davant la Inspecció de Treball de Catalunya contra el departament d'Interior per presumpta infracció de la normativa de prevenció de riscos laborals.

La Inspecció de Treball de Catalunya, amb un requeriment fet al departament d'Interior, va emplaçar el passat dia 23 la DGPEIS a mantenir el personal deficientment equipat fora de la primera línia de foc, segons han informat els sindicats.

"Ens sembla molt greu que, des del 3 de juliol, no es comuniqués als treballadors referits el risc al qual estaven exposats. Els contractes dels auxiliars van començar el dia 3 de juliol, de manera que durant més de tres setmanes no han sigut informats que la roba que portaven no els protegia prou", han denunciat els sindicats.

"Avui, quan entrem de ple en una situació de risc d'incendi forestal generalitzat, tal com era previsible, la pèssima gestió del departament d'Interior fa que tinguem 12 parcs de bombers sota mínims, tres de tancats, i gairebé la meitat de la plantilla d'auxiliars inoperativa", assenyalen.

Els sindicats, que asseguren que Interior els ha garantit que aquesta setmana arribaran les granotes ignífugues per als forestals, han informat que estan estudiant presentar una denúncia al jutjat contra el departament d'Interior "per infracció dels preceptes que l'obliguen a vetllar per la seguretat i higiene dels seus treballadors".

Fonts dels Bombers de la Generalitat han indicat que són uns 200 els auxiliars que no tenen l'equipament, però han assegurat que això no n'afecta el funcionament perquè no tots estan de guàrdia cada dia.

stats