DENÚNCIA SOCIAL
Societat 09/03/2016

David contra Goliat des d’un pis de 20 metres quadrats

La parella que va destapar una estafa de 34 milions d’euros anirà al carrer si no arriba l’habitatge social

Selena Soro
4 min
El Roberto Martínez i la María José Alarcón, afectats per BB Serveis, a l’habitació que és casa seva.

BarcelonaEl Roberto i la María José es van conèixer una nit de Cap d’Any ara fa nou anys, a Irun. Junts han aconseguit destapar una estafa de 34 milions d’euros, la quantitat que l’empresa BB Serveis els va robar a ells, a l’administració i a 2.000 treballadors més. La companyia, que es presentava a concursos arreu de l’Estat per a serveis públics a la gent gran i després se’n desentenia, va deixar també 750 ancians sense assistència. Mentre els treballadors i els avis passaven penúries, els responsables de BB Serveis es movien en cotxes de luxe per Barcelona, Sant Cugat del Vallès i Sitges, on vivien en habitatges d’alt estànding gràcies a les subvencions que rebien.

“Rentàvem els avis amb draps de la pols”: el testimoni de les treballadores d'una residència d'avis afectadaRes a veure amb el cau des d’on el Roberto i la María José han aconseguit destapar el cas: un pis de 20 metres quadrats que és un niu per a les cuques i on es van veure obligats a traslladar-se després que fossin desnonats per no poder pagar la hipoteca per culpa de l’estafa de BB Serveis. És des d’aquesta habitació que la parella ha fet de David contra Goliat, picant pedra a les finestretes de l’administració per obtenir la informació necessària i desemmascarar els responsables de la seva misèria. Fa dues setmanes, cinc empresaris de BB Serveis van ser detinguts en part gràcies a la informació que ells van aportar. “En aquests sis anys ens hem convertit en uns experts en el funcionariat. Ja sabem quan hem de fer de policia dolent i de policia bo per aconseguir el que busquem, o com en pot ser, d’útil, un escot per acabar de donar l’empenta”, explica el Roberto, que també és el portaveu de la plataforma Afectados BB Serveis.

Entre els centenars de documents inculpatoris que van trobar hi havia, per exemple, un text del ministeri de Treball que provava que BB Serveis robava la quota obrera que els treballadors paguen de la seva butxaca a la Seguretat Social per assegurar-se les pensions.

Dos euros al compte del banc

La lluita, però, no ha acabat amb aquestes cinc detencions, que no reparen el dany causat. El 14 d’abril a les 9 del matí el Roberto i la María José tornaran a quedar-se al carrer si l’habitatge social de la Mesa d’Emergències no arriba a temps. És la data que el jutge va fixar ahir durant el judici per al seu segon desnonament en sis anys.

La quantitat exacta a què s’enfilen els estalvis de la parella són 2 euros, l’únic que tenen al compte del banc. La María José, medicada des del 2010 per depressió i amb una hèrnia i lumbàlgia, treballa cuidant ancians 40 hores a la setmana per 550 euros i ha de pagar 200 de pensió al seu exmarit, a qui el jutge va concedir la custòdia dels fills quan ella va perdre la feina. “Tinc cinc fills, dos d’ells menors, que cada dia em pregunten quan podrem tornar a estar junts”, explica la María José. “Cap jutge em donarà la custòdia mentre sigui aquí, i menys encara si anem al carrer”, lamenta.

Estafar els més vulnerables

El Roberto, per la seva banda, treballa com a DJ quan li surt un bolo, però la major part del temps el dedica a seguir destapant el cas de l’estafa de BB Serveis. “Vull que caiguin tots els culpables, també els polítics -diu-. Els meus drets com a ciutadà no s’estan respectant des de fa anys. El primer responsable és qui ens ha robat, sí, però hi ha hagut còmplices, que són les persones que ho han permès: les administracions”, sentencia el basc.

La investigació continua oberta i algunes de les persones implicades estan relacionades amb la propietat difusa de Método 3. Segons assenyala la Guàrdia Civil, alguns dels administradors testaferros tenien al seu nom més de 200 empreses per velar la veritable identitat de les persones que hi ha al darrere de la gestió de BB Serveis. “Ens hem trobat amb la situació d’haver anat a buscar els responsables per demanar-los explicacions a les seves oficines i haver-nos-els trobat amagats sota l’escriptori -explica el Roberto-. Estem parlant de persones que han robat a ancians, a dones grans i a persones dèbils d’amagat. I per què han robat a persones dèbils? Perquè només s’atreveixen amb els més vulnerables. Quan hi vas tu i els plantes cara, s’acovardeixen”, deixa clar el Roberto.

La María José no li desitja a ningú que passi pel que ells han hagut de passar. “Però els que ens han fet això, que ho paguin”, diu. Ella i el Roberto posen cara als efectes dels explotadors que viuen a costa dels més dèbils i ressalten el llast que suposen per a tota la societat: “Quan escoltem a les notícies que algú ha robat diners públics, els roba a algú: als teus medicaments, a l’atenció del teu pare o a les famílies vulnerables”, il·lustra el Roberto, que assegura que no es rendirà. “Ens hem ajuntat dues persones que hem decidit que, passi el que passi, no trepitjaran els nostres drets”. Que es prepari qui ho vulgui intentar: ells són la prova que no tots els herois porten capa.

stats