Societat 11/08/2019

Andorra reobrirà demà per a camions i autocars la carretera afectada per l'esllavissada

El govern andorrà farà una declaració d'emergència per protegir la zona immediatament

M. F.
2 min
Els treballs que es feien aquest diumenge al matí sobre el magatzem del comú de Sant Julià de Lòria. / M. F. (ANA)

Sant Julià de LòriaEl consell de ministres andorrà aprovarà aquest dilluns la declaració d'emergència per poder començar immediatament els treballs per assegurar la zona de la Borda del Sabater afectada per una esllavissada –sense ferits– la matinada de dissabte, que va obligar a tallar durant sis hores l'accés per carretera a Andorra des de la Seu d'Urgell. La idea és que a partir de dijous hi pugui haver els quatre carrils habilitats.

La situació està ja estabilitzada, ja que "els despreniments a la zona de l'esllavissada s'han reduït de manera substancial i ara ja són gairebé testimonials", segons ha assegurat el cap de govern andorrà, Xavier Espot. El que més preocupa és la zona que hi ha tot just sobre el magatzem del comú de Sant Julià de Lòria, ja que "s'ha deteriorat de forma rellevant". "No podem augurar llarga vida a aquesta nau", ha sentenciat Espot.

Aquest dilluns han de començar els treballs per construir una paret de formigó, des del final de magatzem de Sant Julià de Lòria fins a 25 metres més avall, i per instal·lar diversos pilars metàl·lics i taulons que serveixin com a protecció provisional de la zona. Aquestes obres haurien d'estar acabades aquest dimecres per permetre que al començament del pont ja estiguin habilitats els dos carrils de pujada i els dos de baixada de la carretera i no s'hagi de fer servir cap pas alternatiu. Però tots aquests treballs, com el pas de vehicles pesants que es preveu per a aquest dilluns, estan supeditats a les condicions meteorològiques, ja que en les pròximes hores es preveuen tempestes.

Causes

En aquesta reunió del govern andorrà també està previst que s'analitzin les causes del despreniment i si estaria relacionat amb uns treballs que s'estaven fent just per damunt de la zona de la muntanya on es va produir l'esllavissada. Espot ha defensat que l'actuació del govern ha estat conforme a les obligacions que li marca la llei d'ordenament del territori.

Pel que fa al pas de camions i autobusos, la previsió és que a partir de les set del matí de dilluns ja puguin passar. Tot i que s'havia anunciat que es farien combois, finalment no serà així i aquests vehicles podran passar "d'un en un" pel carril de la carretera general "més contigu" al centre comercial. Un agent a banda i banda de la zona que està tallada els anirà donant pas un cop comprovat que és totalment segur, en funció de la informació de les sondes instal·lades al terreny. Els passatgers dels autobusos, però, no faran aquest trajecte dins el bus, sinó que l'hauran de fer a peu per seguretat.

Sobre les afectacions en el turisme, Espot ha reiterat que les cancel·lacions "han sigut testimonials". A més, cal afegir que els treballs de neteja i reparació al Punt de Trobada continuaven aquest diumenge i podria ser que el dijous vinent el centre ja obrís portes.

stats