Immigració
Societat 14/10/2022

El Defensor del Poble acusa el ministeri de l'Interior d'incomplir la llei a la frontera de Melilla

Gabilondo censura l'actuació policial durant el salt del juny on van morir 23 persones i Marlaska defensa la legalitat de les devolucions en calent

3 min
Desenes de migrants a Melilla després del salt a la tanca del 24 de juny passat

MadridDures conclusions del Defensor del Poble contra l'actuació policial a la frontera de Melilla i el Marroc en la tragèdia del 24 de juny, en la qual van morir almenys 23 persones. En un avenç de les investigacions, la institució que dirigeix el socialista Ángel Gabilondo afirma que es va incomplir la llei amb les devolucions en calent. "Es va efectuar un rebuig a la frontera de 470 persones sense contemplar-se les previsions legals tant nacionals com internacionals", anota, i recorda que el Tribunal Constitucional va establir que els retorns havien de ser individualitzats i amb control judicial. De fet, el Defensor del Poble recorda al ministeri de l'Interior que cal "aplicar un enfocament de drets en la gestió fronterera". Ràpidament, el departament liderat per Fernando Grande-Marlaska ha replicat assegurant que l'actuació es va dur a terme "dins la més estricta legalitat". A més, fonts de la Guàrdia Civil han rebatut a Efe que van ser 101 immigrants els que es van quedar "en terra de ningú".

El Defensor del Poble encara continua investigant aquell salt massiu a la tanca de Melilla i ha sol·licitat a la secretaria d'estat de Seguretat la remissió de més imatges del perímetre fronterer "que podrien ajudar a aclarir alguns extrems". Amb tot, en les seves conclusions provisionals ja determina que aquell dia "es va registrar una situació de risc previsible a la zona, a la vista del desenvolupament inicial dels esdeveniments". "Es pot comprovar que, en una porta del perímetre fronterer, una allau de persones provoca un amuntegament i una esclafada amb conseqüències mortals", afegeix.

Després d'aquestes primeres indagacions, la institució recomana al ministeri de l'Interior que es "revisin els protocols d'actuació" que s'activen amb les forces policials marroquines, "perquè s'estableixi la necessitat de gestionar les fronteres de manera integrada, segura i coordinada". També aconsella potenciar la informació internacional a fi de "preveure situacions de pressió fronterera extrema, amb l'objectiu d'incrementar els operatius d'atenció humanitària".

Protecció internacional

Els últims mesos el Defensor del Poble s'ha desplaçat a Melilla i s'ha comunicat amb diverses administracions per conèixer com es va actuar i també acaba recomanant que es "deixi constància escrita que a l'estranger se li ha facilitat informació sobre protecció internacional", tal com marca una directiva europea del 2013. En aquest sentit, trasllada al ministeri d'Exteriors que caldria reforçar amb mitjans materials i humans les ambaixades i consolats perquè les persones amb necessitats de protecció internacional "hi puguin accedir i sol·licitar asil sense haver d'arriscar les seves vides ni utilitzar vies irregulars d'entrada al país".

L'advertència més contundent, però, és per al ministeri de l'Interior. Gabilondo assenyala que la gestió fronterera ha de "garantir el dret a la integritat física i moral, sense que ningú pugui ser sotmès a mals tractes, tractes inhumans o degradants". Reclama així a la secretaria d'estat de Seguretat que "s'impedeixi qualsevol pràctica abusiva, arbitrària o discriminatòria que comporti violència física o moral per part de les forces i cossos de seguretat de l'Estat en l'exercici de la seva actuació professional". També demana que es dictin les ordres oportunes perquè els agents vagin sempre identificats.

En el seu moment, Unides Podem ja va ser molt crític amb el posicionament del president espanyol, Pedro Sánchez, que no va censurar l'actuació policial ni de les forces espanyoles ni les marroquines. Després de les conclusions del Defensor del Poble, el president del grup parlamentari lila al Congrés, Jaume Asens, ha demanat a Marlaska que "rectifiqui" i que el PSOE accepti una comissió d'investigació a la cambra baixa. "L'ONU, Brussel·les, Amnistia Internacional, Unides Podem i el Defensor del Poble consideren que l'actuació policial a Melilla no va ser legal ni ben resolta", ha piulat el cap de files dels comuns a Madrid.

stats