Seguretat

La delinqüència atemoreix Valls

Els Mossos detenen els sospitosos d'haver cremat un cotxe de la Policia Local

3 min
Un cotxe de la Policia Local de Valls, patrullant pel casc antic, aquest dimecres.

VallsValls pateix des de fa mesos un increment de la delinqüència que sembla haver tocat sostre en els últims dies. El recompte de delictes comesos costa fins i tot de seguir: baralles, robatoris amb violència en establiments, encastament d'un vehicle contra un local per robar la caixa registradora, cotxes de veïns cremats, persecucions tant en cotxe com en moto per la via pública posant en risc la seguretat dels vianants i, fins i tot, la crema d'un vehicle policial que els mateixos autors van enregistrar per pujar a les xarxes socials. Els agents de la Policia Local, juntament amb un reforç d'agents dels Mossos d'Esquadra, intenten redreçar una situació que sembla totalment fora de control.

La confiança dels vallencs, però, és molt baixa. "Això no se soluciona amb tres o quatre detencions", sosté un home que prefereix no dir el seu nom. Aquest veí va veure, diumenge passat a les set de la tarda, com un Audi que fugia de la policia pujava a la vorera central del passeig de l'Estació per escapar-se dels agents. El Julen i el Mohamed, de quinze anys, també hi eren: "Va ser increïble. El passeig estava ple de gent i tothom va començar a cridar i a córrer". Els dos nois asseguren que anava "a uns 80 km/h" i no entenen com el conductor va ser capaç d'esquivar els clients de la terrassa del bar Shanghai (entre els quals hi havia un policia que hi havia anat per una baralla dins del bar) i no estavellar-se contra la rotonda que hi ha al final del passeig. "Jo era dins del bar parlant amb un agent sobre la baralla i vaig sentir que tothom cridava «cotxe, cotxe!», però quan vaig sortir ja no vaig veure res", explica la Xiu Mei, propietària del local. El cotxe va aconseguir fugir. L'endemà a la nit, el dilluns dia 29, va ser quan tres nois van cremar un cotxe de la Policia Local davant de la mateixa comissaria.

Dos joves cremen un cotxe de la Policia Local de Valls

L'alcaldessa del municipi, Dolors Farré (Junts per Valls), va comparèixer dimarts d'urgència per reclamar "un reforç immediat de mossos d'esquadra", i va reconèixer la seva "preocupació" pel que està passant. També va dir que els joves que van escapar de la policia pel passeig de l'Estació "són els mateixos" que van cremar el cotxe policial i que es tracta de "delinqüents reincidents". Arran d'aquests fets, els agents dels Mossos han incrementat la vigilància i aquest dijous han detingut dos dels tres joves, de 38 i 29 anys, que haurien comès alguns d'aquests delictes, entre ells l'incendi del vehicle policial.

Sigui com sigui, la delinqüència que pateix Valls va més enllà d'aquests dos casos que tant enrenou han provocat. "Estic segura que els que han fet això no són els mateixos que tenim per aquí des de fa mesos", apunta la Maria Jesús, que treballa en una farmàcia al Portal Nou, una de les zones més perjudicades per la inseguretat. A pocs metres d'aquesta farmàcia hi ha la casa ocupada on vivia el jove de la catana, un noi conegut amb aquest sobrenom perquè a mitjans de juliol va participar en una baralla fent servir aquesta arma. Aquest noi va ser detingut el 23 d'agost després que Hu Jianzhou, comerciant del barri, s'armés de valor i digués prou: "Entrava a la botiga i s'enduia el que volia sense pagar", explica a l'ARA. Aquest dimecres encara tenia l'ull i el nas morats perquè, quan ell i la seva dona van intentar barrar el pas del jove delinqüent, aquest els va atacar. Tots dos van patir cops de puny i puntades de peu. "Això no s'ha acabat, encara en queden dos més", diu el comerciant.

Creixen un 169% els robatoris amb violència

El 16 d'agost passat es va decidir reforçar la vigilància en aquesta zona durant una reunió entre l'alcaldessa i els comandaments dels Mossos d'Esquadra i la Policia Local. El reforç ha permès la detenció del jove de la catana i també de tres persones que havien comès diferents robatoris amb violència, però la delinqüència no para de créixer. Segons l'informe del ministeri de l'Interior que inclou les dades de totes les policies, durant el segon trimestre d'aquest any, a Valls (24.553 habitants) els robatoris amb violència i intimidació han crescut un 169% respecte al mateix període de l'any anterior. Els furts, per la seva banda, han crescut un 61%.

stats