Societat 03/07/2019

El 41,4% dels espanyols estan a favor de regular el preu dels lloguers

Un 81,8% preferirien comprar un habitatge que no pas llogar-lo segons el CIS

Germán Aranda
1 min
Jornada de portes obertes en un edifici amb pisos de protecció a Torre Baró.

MadridRegular el preu dels lloguers és una solució vàlida per a un 41,4% dels espanyols, que en general prefereixen comprar un habitatge que no pas viure de lloguer, segons indica el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) d'aquest mes de juny. Un 90% creuen que el govern ha de tenir un paper actiu en la "protecció del dret dels espanyols a tenir un habitatge digne". Només un 12,9% prefereixen el lloguer, mentre que un 81,8% s'inclinen per l'habitatge en propietat.

La regulació dels preus és la quarta opció preferida entre sis dels espanyols, per darrere de la construcció d'habitatge social per a la gent amb pocs recursos, defensada per un 52,8%, dels préstecs barats (49,9%) i de la construcció d'habitatges assequibles per a les classes mitjanes, una opció que un 46,9% veuen amb bons ulls.

Segons l'enquesta, el 45% dels que viuen de lloguer no tenen prou ingressos per comprar un habitatge. Un 13,8% han optat pel lloguer "perquè no volen hipotecar-se", mentre que un 14,9% ho fan com "una solució temporal per poder comprar".

Pel que fa a la pujada dels preus, el 47,7% creuen que el lloguer s'encareix i, entre ells, un 20,9% creuen que "molt". Un 27,4% aprecien que es mantenen estables.

La manca de mercat (21,9%) i l'especulació amb el preu del lloguer (19,4%) són dos dels principals motius apuntats pels entrevistats d'aquest augment. L'estudi es basa en 2.974 entrevistes realitzades entre els dies 1 i 11 de juny.

stats