Societat 23/05/2019

Demanen explicacions al govern espanyol pel plàstic exportat a Malàisia

El grup Unides Podem registra preguntes parlamentàries sobre la gestió de residus a l'Estat

E. F.
1 min
Un operari apilant les muntanyes de plàstic que entren a la planta de triatge de Gavà, que
  dona servei als municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

BarcelonaEls contenidors carregats de plàstics de baixa qualitat que Malàisia ha interceptat i rebutjat han retornat a Espanya sense que, de moment, el govern espanyol s'hagi pronunciat. Es desconeix l'origen del material presumptament reciclable que viatjava cap al país asiàtic, però que les autoritats han vetat perquè en realitat es tractava de material que no es podia recuperar. Mentrestant, han començat a ploure les peticions al govern espanyol perquè doni informació sobre el cas.

El grup Unides Podem ha presentat un llistat de preguntes parlamentàries on demana a l'executiu de Pedro Sánchez respostes sobre l'origen dels residus exportats il·legalment. També recorda que les autoritats malàisies tenen en marxa una investigació i seguiran retornant residus no reciclables als països d'origen seguint l'exemple del veto que ja va imposar la Xina a principis de l'any passat.

El que viatjava en aquests contenidors violava el Conveni de Basilea de 1989, un tractat de l'ONU que prohibeix l'exportació de residus perillosos així com l'enviament d'escombraries a països tercers perquè siguin eliminades, ha recordat Podem.

No és el primer cop que Unides Podem interpel·la el govern espanyol per la gestió dels residus. El gener del 2018 ja va demanar informació sobre quina alternativa es triaria per compensar totes les tones de plàstic que la Xina deixaria d'acceptar. Ara, Unides Podem demana també al govern socialista quines alternatives de gestió dels residus té per posar fi a aquesta pràctica.

stats