L'exèrcit espanyol rescata tots els vehicles atrapats a l'AP-6 després de 18 hores

Foment expedientarà la concessionària de la carretera i De la Serna compareixerà al Congrés

250 membres de la Unitat Militar d'Emergències (UME) han hagut de treballar per alliberar els ocupants dels cotxes atrapats a l'AP-6 per les fortes nevades. La Direcció General de Trànsit (DGT) ha reobert la carretera, que estava tallada de forma intermitent des d'ahir a la tarda, en tots dos sentits per deixar sortir els vehicles, però només fins les 16h. Milers de cotxes han quedat parats a la carretera tota la nit, alguns durant més de 18 hores.

El ministeri de Foment ha anunciat que obrirà un expedient a la concessionària de l'AP-6 per la gestió de la crisi del temporal de neu. Així ho ha assegurat el ministre Íñigo de la Serna, en declaracions a La Sexta, qui ha reconegut que la situació ha estat "dramàtica". A més, De la Serna ha indicat que compareixerà al Congrés dels Diputats per explicar els fets.

Segons han explicat a l'agència Efe fonts de la Subdelegació del govern central a Segovia, la situació ha estat "molt complicada" a la província de Segovia, no només a l'AP-6 en direcció a Madrid, sinó també a la xarxa secundaria. Després dels treballs, l'Exèrcit ha aconseguit rescatar tots els afectats i connectar tota l'AP-6. Tot i així, el trànsit encara és complicat, segons ha informat la Direcció General del Trànsit (DGT).

Els ocupants dels vehicles rescatats entre els quilòmetres 42 i 110 de l'AP-6 han estat traslladats a Madrid i al municipi segovià de San Rafael, on l'Ajuntament ha habilitat l'escola i el pavelló municipal per rebre les famílies que feia fins a 10 hores que estaven immobilitzades en aquesta autovia de peatge. Altres persones rescatades han estat fins a 18 hores aïllades a la carretera.

Hi ha punts de la província amb més de mig metre de neu acumulada, i a la ciutat ja se superen els 20 centímetres, segons han informat les mateixes fonts. Pràcticament a tota la xarxa viària de Segovia és obligatori portar les cadenes, també dins la ciutat, i des de primera hora del matí hi ha tallats al trànsit 117 quilòmetres de carreteres provincials.

Les 73 màquines llevaneu que el govern espanyol té a Segovia treballen en aquest moment i s'han demanat reforços a les províncies limítrofes. També hi ha afectacions a altres carreteres com l'AP-61 entre els quilòmetres 62 i 88 i la CL-601 entre l'11 i el 24, que també està "intransitable" des de les 18.30 hores d'ahir.

Una altra desena de vies com l'A-1, l'A-601, la N-110, la N-603, la SG-500 i la SG-615 també estan en alerta i amb la circulació prohibida per a camions, vehicles articulats i autobusos. Per ara no s'han registrat incidents de "gravetat" a les carreteres segovianes, on encara hi ha vies tallades per risc de relliscades a causa de la neu i la caiguda de branques i arbres.