Salut
Societat 24/03/2022

Demostren que un fàrmac pot frenar un tipus de càncer de mama en el 76% de les pacients

El medicament actua com un cavall de Troia per entrar a les cèl·lules tumorals i destruir-les

ARA
2 min
Javier Cortés, director de l'IBCC

Un estudi liderat pel director de l'International Breast Cancer Center (IBCC), Javier Cortés, ha demostrat que el fàrmac trastuzumab deruxtecan millora la supervivència lliure de progressió als dotze mesos de les pacients de càncer de mama metastàtic HER2-positiu, un dels més agressius. Segons les dades obtingudes per l'equip internacional d'investigadors, el fàrmac frena l'avanç del càncer en el 75,8% de les pacients, davant del 34,1% que s'aconsegueix amb el tractament estàndard. El mateix estudi, que segons Cortés aporta els resultats "més positius en la història del càncer de mama", indica que la taxa de desaparició total del tumor es dona en el 16,1% de les pacients, davant del 8,7% que s'aconsegueix amb el tractament estàndard, el TDM1, com recull l'ACN.

El medicament actua com un cavall de Troia, burlant les defenses de les cèl·lules tumorals per entrar-hi i destruir-les. S'administra per via intravenosa i viatja a través de la sang fins a les cèl·lules tumorals, on reconeix la porta d'entrada d'aquestes cèl·lules malignes, en aquest cas el receptor HER2, entra sense ser detectat i allibera la quimioteràpia que transporta per destruir-les, sense danyar tant altres cèl·lules sanes.

La supervivència global al cap de dotze mesos va ser del 94,1% entre les pacients de la branca de trastuzumab deruxtecan enfront del 85,9% entre les pacients de la branca de TDM1, mentre que la taxa de resposta global va ser del 79,7% amb el primer enfront del 34,2% amb el segon.

524 pacients de 169 centres de 15 països han participat en la investigació, duta a terme entre el 20 de juliol del 2018 i el 23 de juny del 2020. L'estudi Destiny Breast-03 es publica aquest dijous a la revista The New England Journal of Medicine .

Fita històrica

Els resultats han sigut tan positius que el fàrmac ha passat a ser el nou estàndard de tractament en segona línia per a pacients amb càncer de mama HER2-positiu, un 20% del total. "Aquest fàrmac és tan innovador i millora el pronòstic de forma tan evident respecte al tractament estàndard actual que podríem trobar-nos davant el medicament més actiu en la història del càncer de mama", ha indicat Cortés.

El director de l'estudi també ha augurat que, encara que sigui de manera preliminar, el fàrmac "podria arribar a curar la malaltia en algunes pacients, perquè hem vist que el tumor desapareix en el 16% dels casos, o, com a mínim, augmenten les possibilitats reals que la malaltia no es cronifiqui".

De fet, davant dels resultats de l'estudi, Cortés augura que el medicament "avançarà a la primera línia de tractament i als tumors localitzats per, fins i tot, valorar desescalar el tractament de quimioteràpia". Com a contrapartida, el trastuzumab deruxtecan va provocar pneumonitis (inflamació pulmonar) en un 10,5% dels casos, davant l'1,9% del tractament fins ara estàndard. En tot cas, els responsables de l'estudi afirmen que el monitoratge o seguiment estret de les pacients tractades amb el nou fàrmac permet detectar, tractar precoçment i controlar aquest efecte advers "en la immensa majoria" de les pacients.

La recerca amb trastuzumab deruxtecan en càncer de mama HER2-positiu continua en marxa i, al llarg del 2022, es presentaran noves dades de toxicitat, qualitat de vida i eficàcia enfront de les metàstasis cerebrals actives, segons ha anunciat Cortés.

stats